<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Fons Metropolità d’Innovació, copiant Girona

01 diciembre 2024 18:00 | Actualizado a 01 diciembre 2024 18:00
Marc Arza
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La innovació s’associa sovint amb l’espurna creativa que aconsegueix trobar, en un moment d’inspiració, idees noves i disruptives, però una de les claus per impulsar el progrés innovador és aprendre dels èxits dels altres. Copiar les bones idees, adaptant-les al context propi, és una estratègia empresarial eficaç que es pot aplicar, també, a les propostes de promoció econòmica dels municipis i les regions.

L’Ajuntament de Girona, en col·laboració amb l’Institut Català de Finances (ICF), va anunciar fa pocs dies l’inici d’un projecte que caldria seguir de ben a prop. Un fons dotat amb 5 milions d’euros per un període de quatre anys per finançar projectes innovadors d’empreses emergents. Aquest fons permetrà a les startups gironines accedir a crèdits d’entre 100.000 i 300.000 euros amb un interès molt baix i un termini de devolució de sis anys, amb un any de carència.

Aquesta iniciativa, que s’emmiralla en experiències d’altres països europeus, té com a objectiu fomentar un ecosistema empresarial competitiu des de l’impuls prioritari als sectors que la ciutat de Girona i el seu entorn han definit com a estratègics pel seu potencial i arrelament. Salut i sanitat, agroalimentari, cicle de l’aigua, biotecnologia, atenció a l’envelliment i transició energètica són les apostes que la regió de Girona defineix per les pròximes dècades. El projecte incorpora, a més, un acompanyament expert a les empreses finançades per tal de complementar el capital amb mentoria i talent.

Reus i Tarragona haurien de mirar amb atenció la iniciativa de Girona i replicar-la amb mirada pròpia, metropolitana i regional, tan aviat com fos possible. La Ciutat del Camp i la regió que lidera comparteixen un entorn socioeconòmic que permet impulsar projectes similars. Recolzant-se sobre la tradició industrial, el creixent sector tecnològic i una primera llista de sectors estratègics clara i evident: química, turisme i agroalimentari. Un fons d’innovació dissenyat per atreure talent i consolidar empreses emergents seria una eina de gran potència per les dues ciutats i pel conjunt del Camp de Tarragona.

Cinc milions d’euros pot semblar una xifra alta, però el cert és que es tracta d’una inversió raonable i a l’abast del pressupost municipal de les dues ciutats principals de la Catalunya Sud. Del milió dos-cents mil euros anuals de dotació que rebrà el fons, només tres-cents mil són aportació directa de l’Ajuntament de Girona perquè la resta anirà a càrrec de l’Institut Català de Finances. La traducció d’aquesta aposta a l’àrea metropolitana serien cent cinquanta mil euros per cada ciutat que haurien de poder mobilitzar sense gaires dificultats. Si l’ICF ho ha acordat amb Girona, ha de poder-ho fer també amb Reus i Tarragona.

Les polítiques de promoció econòmica, innovació i foment de l’emprenedoria ja són a la llista de prioritats metropolitanes i regionals. Com la mobilitat i l’habitatge, la dinamització empresarial ha de desenvolupar-se amb mirada urbana i de proximitat perquè Catalunya és massa gran per tenir una sola estratègia de desenvolupament econòmic. La universitat i el mapa de centres tecnològics vinculats als grans sectors de la regió fan possible una política d’innovació pròpia a la Catalunya Sud que la nova àrea metropolitana hauria de liderar. Un fons de finançament a la innovació i l’emprenedoria com el que Girona acaba de presentar seria un bon punt de partida per construir una agència pròpia de desenvolupament econòmic en clau metropolitana i regional. Una bona llavor.

Comentarios
Multimedia Diari