El Km 0 dels Domos també és a Valls: L’auge de les construccions de cúpules geodèsiques

Cúpules semiesfèriques. Les construccions semicirculars a base de triangles viuen una creixent demanda, on el vallenc Jordi Gomez és un dels principals referents a l’Estat

01 julio 2021 19:00 | Actualizado a 02 julio 2021 05:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Bon dia Sant Joan!! Estem lluny de casa i trobarem a faltar la companyia dels que més estimem. Avui una nit màgica per mirar la lluna i cadascú des del seu racó i somiar. Algú aviat podrà fer això dins d’un domo situat a la costa gallega». Aquest missatge va ser escrit per Jordi Gomez, el vallenc que va fundar l’empresa Espais Geodèsics i que és un dels principals referents en la construcció i muntatge de cúpules a l’Estat Espanyol, un concepte molt innovador i emergent, principalment destinat a esdeveniments, espais turístics i també educatius, tot i que a països com Rússia i els Estats Units també s’utilitzen per a usos residencials. El domo és una cúpula semiesfèrica a base de triangles que ofereix una gran lleugeresa i resistència al mateix temps.

Són dies d’intens treball fora de casa per al Jordi Gomez. El trobo ultimant amb el seu equip el muntatge d’un domo que serà el pati d’una escola Montessori a Burgos. És un projecte que ha enllaçat amb un altre a Galícia, per encàrrec del grup Seat centrat en estades especials per a compradors de models de la marca Cupra. Són dos exemples que permeten entendre la seva especialització, nascuda gairebé per casualitat des de Valls. «Jo em vaig formar en el món del circ i justament en una gira per Noruega amb el Circ Raluy em vaig adonar de la importància dels remolcs per a la itinerància de les carpes d’espectacle. I quan vàrem fundar la Companyia Passabarret vàrem veure que els domo eren una solució òptima, ja que amb una estructura de 15 metres podies fer una carpa lleugera de 150 metres quadrats i que cabia en una furgoneta. De fet, vàrem ser la primera cúpula mòbil a l’Estat», recorda Jordi Gomez. Amb els anys, va anar ocupant-se més de la part de muntatge i tècnica, en detriment de la part artística i, una vegada ja fora del món del circ, es dedica professionalment a les construccions geodèsiques, a més de crear joguets de fusta que després es comercialitzen a la botiga Bonifàs de Valls, que regenta la seva dona.

En aquest temps ha fet més de 100 muntatges, una part dels quals construïts per ell des del seu taller a l’Alt Camp i d’altres fent la coordinació del muntatge de fabricants nacionals i internacionals. Entre els projectes que li agrada destacar hi ha Sonar 360º, un espai esfèric de 19 metres de diàmetre, dedicat a l’audiovisual immersiu i amb so envolvent en el marc del festival de música electrònica de Barcelona. A nivell més local ha realitzat nombrosos treballs per escoles i llar d’infants, com a Valls i Alcover, principalment per a zones de joc i jardí. Reconeix que hi ha una creixent demanda per aquest tipus de construccions i que el Covid ha disparat l’interès per solucions minimalistes que busquen el contacte amb la natura, a mode de bungalows.

Quan són muntatges itinerants s’acostuma a fer a base de triangles metàl·lics, mentre que quan són estructures fixes es fan amb fusta. La seva forma semiesfèrica té una gran resistència als moviments sísmics i al vent i a l’interior es crea una atmosfera molt especial. «A més de l’estabilitat tèrmica i el corresponent estalvi energètic, les línies corbes ofereixen una sensació única, com si fos una estructura infinita en no trobar les limitacions de columnes ni angles rectes», explica. En canvi, desmitifica l’argument d’estalvi econòmic: «Com que l’estructura és fàcil i ràpida, es tendeix a pensar que és una construcció més barata, sense tenir en compte que l’acabat interior sovint és a mida i això ho encareix». Pel seu tancament s’utilitzen materials naturals com fibra de coco, fibra de fusta i el suro com a impermeabilitzant. I si és vol mirar el cel en ocasions tan màgiques com la nit de Sant Joan, res millor que un sostre transparent.

Nascut a Guissona, porta més de mitja vida al Camp de Tarragona, des d’on es desplaça cada dia a treballar a Barcelona, on és director comercial d’una companyia asseguradora d’àmbit català. Va començar la seva trajectòria professional al món del periodisme al Diari de Tarragona. 

Comentarios
Multimedia Diari