Calendari dels pagesos: 160 anys de reconeixement de la feina de pagès i de saviesa popular

Quan hi haurà un eclipsi parcial de lluna, quan plantar tomàquets o quan son més bones les albergínies? El ‘Calendari dels pagesos’ en té les respostes

16 diciembre 2020 20:20 | Actualizado a 17 diciembre 2020 06:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Avui us parlaré d’un aniversari molt especial i que em fa molta il.lusió compartir amb vosaltres. L’emblemàtic “Calendari dels pagesos” celebra 160 anys i s’ha convertit en la publicació en català que fa més anys que s’edita de manera ininterrompuda. Amb el pas del temps aquesta revista-almanac s’ha convertit en tot un patrimoni cultural del nostre país recopilant tradicions catalanes, dites populars, coneixements sobre astronomia, pronòstics meteorològics, pràctiques agrícoles, consells sobre sembres i plantacions, un calendari de fruites i verdures de temporada, el santoral i dates de fires i mercats setmanals de Catalunya. Tot un compendi de saviesa popular des del 1861 fins als nostres dies.

Actualment es venen quaranta mil d’aquests calendaris cada any tot i que a Catalunya només hi queden vint-i-sis mil pagesos. A què es deu l’èxit de la publicació? Doncs a haver-se adaptat als canvis i al pas del temps però alhora mantenint la seva essència i objectiu que és donar a conèixer la feina de la pagesia i valorar-la com es mereix. I en bona part això ho ha aconseguit en Joan Tomàs, editor del Calendari dels pagesos des del 2014, i amb qui he tingut el plaer de conversar. Amb la seva visió i empenta en Joan ha donat un gir a la publicació convertint-la en una revista amb articles d’actualitat que han despertat l’interès d’un públic molt ampli.

Quan en Joan es va fer càrrec de la publicació agafant el testimoni del seu pare va tenir molt clar que havia de tirar endavant el calendari renovant-lo per aconseguir interessar a les noves generacions en comprar la revista i no veure-la com una publicació destinada als pares o als avis. Amb aquesta voluntat va introduir una secció que amb el nom de canviant el món es fa ressò d’iniciatives d’emprenedoria agrícola destinades a millorar l’entorn des del punt de vista social i mediambiental.

L'èxit està en la utilitat dels continguts i l'adaptació als interessos dels lectors

També dona consells sobre com fer un hort urbà a casa, fet que ha despertat l’interès de molts urbanites preocupats cada vegada més per la salut, l’alimentació natural, el consum sostenible i els productes de proximitat i de temporada. I tot això amanit amb saviesa popular, refranys, dites i consells que son igual de vàlids avui en dia que 160 anys enrera.

Crec que aquestes son les claus de l’èxit de la supervivència del Calendari dels pagesos durant tot aquest temps: la seva utilitat i l’adaptació als temps que corren.

Evidentment, en tots aquests anys la publicació ha passat per moltes mans i n’ha vist de tots colors. Va néixer al 1861 de la mà de Joan Llorens, propietari de la llibreria i impremta Casa Llorens de Barcelona i a la portada del primer número s’hi podia llegir aquest consell: «Després de resar el rosari a la voreta del foc, repassa aquest calendari que t’instruiràs un poc». I des de llavors que ens ha ensenyat, i molt, superant èpoques difícils com la Dictadura que amb la prohibició de l’ús del català va obligar a convertir l’almanac en el Calendario de los payeses amb tots els continguts castellanitzats des del 1941, any en que per l’escassetat de paper es va publicar utilitzant la part del darrere dels cupons de racionament.

És la publicació que fa més anys que s'edita en català de manera ininterrompuda

A partir del 1976 va tornar al català fins a convertir-se en la publicació en la nostra llengua que fa més anys que s’edita de manera ininterrompuda. I també des de gairebé els primers anys de la seva edició, ha mantingut un dels elements més característics de la publicació: una portada inconfusible amb la icònica roda perpètua ideada pel frare mestre Domènec Varni que pronostica si els anys seran fèrtils, molt fèrtils, estèrils o molt estèrils.

Això gràcies a molts anys d’observació dels cicles de la natura, de mirar i comprovar les sortides i postes de sol i de lluna i la seva influència en les marees i les collites, d’estudiar les estrellles i els fenòmens meteorològics.

Per cert, la roda perpètua preveu que el 2021 serà un any fèrtil. Que així sigui i que per molts anys més tinguem a les nostres mans el Calendari dels pagesos.

Maite Curto és llicenciada en Periodisme i Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Traballa a Catalunya Ràdio des del 1994.

Comentarios
Multimedia Diari