Un mercat a Valls amb productes nadalencs i aviram

Milers de visitants s’han apropat aquest cap de setmana al Mercat de Nadal de Valls que té lloc pels carrers del Centre Històric

16 diciembre 2019 09:00 | Actualizado a 16 diciembre 2019 19:22
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Valls ha celebrat aquest cap de setmana el tradicional Mercat de Nadal, Fira de Capons, Aviram i Motius Nadalencs. Es tracta d’un dels mercats de carrer més típics i concorreguts de l’any a la capital de l’Alt Camp. Ahir els carrers estaven plens de gent que feien les últimes compres abans de les festes de Nadal. Els paradistes eren d’arreu de Catalunya.

En total hi havia una setantena de parades instal·lades per la zona del barri antic amb els típics articles i productes nadalencs.

A més, també s’hi podien trobar aus de corral, capons, galls d’indi, pollastres, oques i ànecs i tota mena d’aus vives, criades de pagès, ubicades a la plaça del Blat.

Els criadors van posar a la venda, amb servei d’escorxador homologat inclòs, de cara els compradors, tota una àmplia varietat d’aviram criat en llibertat: galls d’indis, pollastres de corral, capons, gallines, oques, ànecs i també conills.

De fet, a la plaça del Blat era un dels punts on es concentrava més gent. Els nens acariciaven els ponis i els pares emocionats els feien fotografies.«Mira papa, aquest gall costa només 17 euros. Abans en teníem un igual», li deia una nena al seu pare il·lusionada. Aquest any s’ha canviat la ubicació del pessebre monumental i ara es troba als baixos de l’Ajuntament.

Ahir molts visitants van aprofitar per entrar a mirar-lo. Abans, però havien de fer cua. «Que bonic que és! Mira els pilars de les dues colles castelleres de Valls», afirmava una àvia mentre el mirava. El pessebre el fa Jordi Targa (que va ser president dels Pisos Clols). Moltes figures tenen moviment, i tots els detalls estan pensats al mil·límetre. «Acabo de trobar el caganer! Aquí a sota hi ha l’infern», exclamava un nen a la seva mare.

Pel que fa a la meteorologia, molts paradistes creieu que el primer dia –dissabte– no podrien instal·lar-se a causa del vent. Finalment, dissabte i diumenge va parar. Dissabte va tenir lloc el Mercat d’Art Jove i es va reubicar a la plaça de l’Oli.

Molts visitants van aprofitar per visitar el pessebre ubicat als baixos de l’Ajuntament

Al Mercat de Nadal no només hi havia plantes de Nadal, tions de totes mides, o figures de pessebre. «Nosaltres fem estrelles, cors o lletres amb el nom de cada persona escrit amb lettering perquè sàpiguen on han de seure, o per decorar l’arbre», assegurava Marta Palau de Can Hippie Home que tenia una parada al carrer de la Cort de Valls.

Afegia que «enguany he fet lletres majúscules amb el nom de la persona, ja que cada any anem incorporant alguna novetat per fer-ho diferent».

El Nadal també és època de neules i torrons. Moltes parades venien a granel. D’altres, en canvi venien coques o embotits com fuets i formatges. Els paradistes eren d’arreu de Catalunya. Alguns participen cada any «perquè les vendes ens van bé i per aquest motiu tornem».

Àmplia zona d’aparcament

El Mercat de Nadal i la Fira de capons i aus se celebren el segon o tercer cap de setmana de desembre. Per a l’ocasió es disposa d’una àmplia zona d’aparcament de vehicles, situada a 150 m de la ubicació del mercat, Pàrquing ‘Barri Vell’, amb entrada per la Muralla de Sant Antoni, i en altres aparcaments municipals senyalitzats, i durant el dia es podien visitar elements patrimonials de la ciutat.

Música ambiental als carrers, la mostra d’aparadors i una àmplia programació d’actes, d’activitats i exposicions s’ha pogut veure a la capital de l’Alt Camp. Totes aquestes parades compartien protagonisme amb uns carrers il·luminats amb llums de Nadal, diverses exposicions i mostres del tradicionari popular català, així com campanyes comercials exclusives per al cap de setmana de la fira. Per exemple, l’Associació Comerç de Valls regalava coca amb xocolata. De fet, molts comerciants remarcaven que són bones èpoques i que molts visitants també aprofitaven per entrar a comprar en alguna botiga. El mateix deien els restauradors que tenen negocis per la zona. El mercat es va acabar ahir a les vuit del vespre.

El mercat és coordinat per la Cambra de Comerç i Indústria de Valls, amb la col·laboració de l’Ajuntament, la Unió de Botiguers, Criadors Locals d’Aviram i la Societat Sant Antoni i l’objectiu és fer reviure un dels mercats més típics de la ciutat.

Comentarios
Multimedia Diari