Troben al Centre de Lectura la partitura original de ‘l’Himne a Reus’

El Teatre de les Comèdies el buscava per l’espectacle de clausura de la Capitalitat.  

15 mayo 2018 19:42 | Actualizado a 15 mayo 2018 19:46
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’equip tècnic de la biblioteca del Centre de Lectura ha localitzat, entre el fons pendent d’inventariar, la versió original de la partitura anomenada Himne a Reus. Una peça composada per Joan Goula i amb lletra d’Eugeni Mata. L’obra va ser estrenada l’any 1983 al Teatre Fortuny, quan es va col·locar l’estàtua del General Prim a la plaça. 

Fins ara, la versió més antiga de la que es tenia constància d’aquesta partitura, és l’adaptació per cor mixt que va fer Estanislau Mateu l’any 1924. El Mestre Mateu va ser el director de l’Orfeó Reusenc durant gairebé 40 anys, des de la seva fundació el 1918 i fins el 1957. L’Orfeó, però, va néixer molt abans, el 1860, com una secció del Centre de Lectura. En aquesta primera etapa, el pare de Mateu, Estanislau Mateu i Mas, també va ser director de la massa coral. 

De fet, l’Himne a Reus, està dedicat a aquella formació coral, anomenada primer Secció Coral del Centre de Lectura i, posteriorment, Orfeó Reusenc del Centre de Lectura. 

Sense sorpreses
La troballa de la partitura, tot i que ha estat casualitat, no ha estat sorprenent. De fet, els estudiosos comptaven amb què el llibret original de la peça es trobava als arxius, encara per classificar, del Centre de Lectura.

Va ser el Teatre de les Comèdies, organitzadors de la part final de l’espectacle de clausura de la Capitalitat de la Cultura Catalan, qui van voler incorporar l’Himne a Reus en el repertori. 

El musicòleg Miquel Pasqual ha estat l’encarregat de validar que el llibret l’original, el que es va fer per a cor d’homes i amb orquestració. Segons explica, «es tracta d’una peça intensament interpretada per diversos cors arreu de Catalunya entre el final del segle XIX i principis del XX».

Ell mateix està convençut que també es trobarà, entre els arxius per catalogar del Centre de Lectura, un altre conegut himne, Lo Campanar de Reus, del compositor reusenc Joan Sariols. 

Juntament amb l’Himne a Reus s’han recuperat diverses partitures associades amb el moviment de cors de Clavé, així com una petita col·lecció d’himnes dedicats a la ciutat de Reus i encara pendents d’atribuir. 

Comentarios
Multimedia Diari