Tres instituts de Tarragona i la URV posen en valor els moviments socials contra el Franquisme

La iniciativa «Barris, tornem a lluitar?» se centra en els moviments veïnals contra la dictadura als barris dels municipis del Camp de Tarragona

21 junio 2024 11:57 | Actualizado a 21 junio 2024 13:35
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Diversos instituts de la província de Tarragona han impulsat el projecte «Barris, tornem a lluitar?», una proposta educativa desenvolupada en conjunt amb historiadors de la URV.

Aquesta iniciativa neix d’un estudi històric del moviment veïnal a Tarragona durant el franquisme i la transició (1964-1979) que van fer investigadors i investigadores del Departament d’Història i Història de l’Art de la URV.

Federico Bardají, investigador en Història Social i Antropologia, va ser el responsable de recopilar els materials de l’època i seleccionar una bona iconografia perquè després l’alumnat d’educació secundària pogués aprendre sobre el passat recent i fenòmens actuals a partir de fonts històriques i geogràfiques.

Un cop seleccionades les fonts, es va fer la transferència als centres educatius. Un dels centres als quals s’ha implementat el projecte ha estat l’Institut Salvador Vilaseca de Reus.

«L’objectiu principal és reivindicar i posar en valor el treball i la lluita dels avis dels alumnes o de les generacions anteriors, explorar les inquietuds actuals dels nostres barris i plantejar noves propostes de millora», indica Josep Segarra, professor de 4t d’ESO de l’Institut Salvador Vilaseca i coordinador del projecte.

$!Alguns dels materials treballats per l’alumnat. Foto: URV

El projecte busca apropar a l’alumnat de secundària del Camp de Tarragona els orígens, les demandes i l’evolució dels moviments veïnals de la lluita antifranquista durant els anys 60 i 70, fomentant així la implicació amb la comunitat des d’un model de ciutadania crítica i conscient.

«Els alumnes han vist que avui en dia val la pena fer alguna lluita en l’àmbit estudiant com podria ser demanar reformar algun aspecte que no els agradi de l’institut, del seu barri o d’algun col·lectiu al qual pertanyen», explica Federico Bardají.

La proposta ha estat tot un èxit, segons explica Segarra. A causa d’aquest resultat tan positiu, es preveu que tot el material que s’ha treballat se cedeixi al Centre de Recursos Pedagògics amb la finalitat que altres instituts en puguin fer ús.

Ara el projecte ha estat seleccionat en la darrera convocatòria dels Ajuts Pont per a projectes educatius que atorguen el Consell Social i l’Institut de Ciències de l’Educació de la URV. Aquesta ajuda ha permès ampliar la recerca a altres municipis i implicar en el projecte a l’INS Salvador Vilaseca de Reus, l’INS Domènech i Montaner de Reus i l’INS Altafulla.

Comentarios
Multimedia Diari