El Seguici Popular es fa gran amb un nou ball titànic

Cultura popular. El Gremi de Marejants torna al Seguici per la porta gran amb la recuperació del Ball de Titans, la primera incorporació des del 2014

17 septiembre 2022 08:05 | Actualizado a 17 septiembre 2022 08:07
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un (altre) fet històric per les cròniques d’aquesta Santa Tecla excepcional. El Seguici Popular de Tarragona comptarà, els propers 22 i 23 de setembre, amb una nova incorporació que engrandirà el seu valor patrimonial i folklòric: ahir, el Gremi de Marejants va regalar a la ciutat el Ball de Titans, una recuperació del Seguici de fa dos segles i que fa retornar, simbòlicament, els gremis a la cercavila de Santa Tecla. La pèrgola del Serrallo –la ubicació no podria haver estat una altra– va acollir els centenars de curiosos que no es van voler perdre l’estrena del recuperat Ball de Titans, que aquestes darreres setmanes ha creat molta expectació. Les autoritats, les entitats de Setmana Santa i del Seguici, que acollien la novetat amb els braços oberts, i el públic en general van ser els testimonis d’excepció de la primera incorporació al Seguici tarragoní des del 2014 (amb l’aparició del Griu). Els parlaments inicials del copresident del Gremi de Marejants, Francesc Seritjol, i l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, van servir per remarcar la importància del fet en l’imaginari tecler i en la festa: «Han estat molts anys de recerca i d’il·lusió, d’un repte titànic rebuscant en els papers de l’Arxiu del Port», jugava Seritjol amb el nom del nou ball. «El gremi tenia un paper protagonista quan va arribar el Braç de la patrona i ara, 701 anys després, el torneu a tenir», reivindicava Ricomà per exalçar la «importància transcendental» de la recuperació.

Fetes les presentacions i després d’un llarg repàs de la cronologia del gremi i del ball, des de l’interior de l’Espai d’Entitats del Serrallo (el lloc on han estat assajant des del mes de juny) en van sortir quatre files de cinc persones cadascuna i acompanyats per una agrupació musical. El vestuari, més que els passos, va ser el primer que va cridar l’atenció del públic, amatent i expectant: uns llargs lleçols blau-granes, cascs amb motius marins i serrallencs (gamba de Tarragona, mol·luscs, cigonyes, corbs marins), una màscara amb un cascabell a la punta del nas i uns pantalons bombatxos de color mostassa. Un cop va començar la música, els vint dansaires van ensenyar els passos tot saltant, galopant, ballant i cantant. El públic els va correspondre amb un aplaudiment unànime per donar a entendre que el nou ball agradava i que tenia el seu consentiment per engreixar el Seguici festiu. Dijous 22 de setembre, amb la Cercavila, tots els tarragonins tindrem l’oportunitat de veure en acció el nou Ball de Titans pels carrers de la Part Alta, i dues noves opcions més l’endemà, dia 23 de setembre.

Des del Gremi de Marejants, un cop estrenat el ball, la seva copresidenta Maira Bordas es mostrava contenta i satisfeta veient la resposta del públic: «La gent s’ha sorprès perquè no s’esperava això, fins que no ho veus en directe no te’n pots fer una idea», explicava. El cert és que les dimensions del ball i la quantitat de dansaires seran els reptes que hauran d’enfrontar els dansaires quan enfilin carrer Major amunt: els Titans són el ball més gran de tots. És quan el veus que te n’adones que el nom potser sñi que fa la cosa. «Anirà molt bé, ens adaptarem a l’espai i la gent en gaudirà», deia Bordas, que reconeixia «l’autèntic honor» que representa pel Gremi de Marejants entrar al Seguici.

El ja recuperat Ball de Titans va fer un altre passi per ensenyar algunes de les figures (no totes) que han assajat, ara ja sí amb l’aplaudiment del públic i acompanyats per la Companyia Traüt, amb música de trombó, trompeta, gralla, timbal, flabiol, tamborí i sac de gemecs. La música consta de tres parts: la marxa d’entrada, el galop i el Ball de Titans -batejat així per ells mateixos. El cert és que aquest ball no és comparable a cap altre que coneixem a Tarragona ni al voltant, amb uns moviments rítmics que recorden el mar i un vestuari que anirem coneixent a poc a poc, a mesura que surtin al carrer.

Salvador Fa, un dels culpables de la recuperació del Ball de Titans, descrivia al ‘Diari’ l’aire «medieval» que expressava el nou ball tot i la modernitat de l’actualitat: «Gràcies a les moltes referències que hem trobat, hem pogut ser molt fidels al que havia sortit abans», diu Fa, reconeixent la facilitat amb què han treballat. Ell hi ha col·laborat amb la seva extensa experiència del Seguici i tractant de lligar el vestuari, el ball i tot allò que els deia la documentació trobada. Com a membre de la Comissió Assessora del Seguici des de la seva creació, a més, Salvador Fa reflexionava sobre la importància de «racionalitzar» les incorporacions al Seguici «amb tota l’obertura de mires però mesurant bé la seva capacitat i durada». En aquest sentit, deia, el Ball de Titans complia tots els requisits d’història i documentació per ser al Seguici.

Precisament la seva germana, Claustre Fa, ha estat l’encarregada de posar la coreografia al dia, mentre que l’adaptació de la música ha estat cosa d’Oriol Guinovart. L’escultora Àngels Cantos i el sastre Josep Maria Casas han dissenyat i confeccionat les màscares i el vestuari.

És important remarcar la importància de tenir el Ball de Titans al Seguici: representa el retorn dels gremis a la professó, un fet oblidat amb els anys, i ens permet fer-nos una idea de com era aquell seguici primitiu dels nostres avantpassats, amb unes comparses multitudinàries que superaven el centenar de participants. I que ballin els Titans!

Comentarios
Multimedia Diari