Sant Magí: De la Brufaganya al Portal del Carro

Els Portants de l'Aigua de Sant Magí es rejoveneixen amb la incorporació de nous membres per assegurar la continuïtat d'una tradició, truncada per la guerra, que es va recuperar ara fa 23 anys

19 mayo 2017 18:26 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:51
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«La primera nit van caure quatre gotes quan estàvem sopant a l’ermita de la Brufaganya, però ens van anar molt bé perquè va refrescar». Ho explica la Marina López de Manuel, tarragonina de 17 anys, que participa per primera vegada com a portant de l’aigua de Sant Magí recorrent els 60 quilòmetres que separen la Brufaganya, al municipi de Pontils –on segons la tradició Sant Magí va fer brollar l’aigua i va néixer el riu Gaià– de Tarragona, on cada 18 d’agost arriben els 4.000 litres d’aigua.

«Ahir ens vam despertar a dos quarts de set per seguir el camí fins a Bràfim, on hem dormit aquesta nit i tenim previst arribar a Tarragona vora les set de la tarda». La Marina explica que ahir van esmorzar tres vegades, «a la Brufaganya vam començar menjant coca amb xocolata i torrades, després vam fer una parada a mig camí per menjar síndria i, finalment, a Querol vam aprofitar per hidratar-nos i menjar una mica més».

La Marina és la tercera generació de la família de Manuel que participa a la ruta dels Portants de l’Aigua. Aquest any s’han incorporat ella i la seva mare, la Mònica, a petició del seu avi, en Xavier, que als seus 68 anys duu tota una vida com a portador de l’aigua de Sant Magí. «A part d’una bona experiència i de la possibilitat de col·laborar amb les festes de la ciutat, per a nosaltres és una tradició familiar» explica l’avi de la Marina, que destaca el valor d’aquest costum que data del segle XIX, truncat per la Guerra Civil, i recuperada ara fa 23 anys.

El recorregut dels portants transcorre per nou pobles i tres comarques: la Conca de Barberà, l’Alt Camp i el Tarragonès, on els veïns dels pobles els esperen impacients, i, en alguns casos, els preparen l’esmorzar, com a l’Argilaga on cada any es troben la taula parada amb llesques de pa torrat i embotit, que els renoven les forces per arribar fins a Tarragona.

«Aquest any s’està rejovenint el grup dels portants amb l’entrada de nous membres que ronden la trentena», explica Carles Baches, coordinador actual del col·lectiu i portant des de fa 20 anys, que apunta a la necessitat que hi participi el jovent perquè no es perdi la tradició. Entre les noves incorporacions que van agafant més pes dins el grup hi ha en Sergi Baches, fill del Carles. «Jo he viscut la tradició des de ben petit, acompanyant al meu pare», assegura en Sergi i explica que les noves incorporacions «es tradueixen en més implicació del col·lectiu jove que ja hi era i també nous membres, que inclouen més dones». La presència femenina va guanyant terreny en una tradició que antigament estava lligada als homes.

L’arribada dels Portants de l’Aigua de Sant Magí acompanyats per la Societat de Sant Antoni de Valls està prevista per avui al voltant de les vuit de la tarda al Portal del Carro, on es repartirà l’aigua maginiana.

Comentarios
Multimedia Diari