La històrica llibreria de Tarragona, la Capona, reneix com un temple de la lectura

Reobre després de quatre mesos tancada i ho fa amb canvis a la direcció i en la filosofia

20 octubre 2022 12:23 | Actualizado a 20 octubre 2022 12:44
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Èxit del primer dia: Tarragona torna a tenir dues llibreries generalistes gràcies a la recuperació de la històrica La Capona. Des d’ahir a la tarda, i després d’una travessia pel desert de tres mesos i mig, el local del carrer Gasòmetre, 41, ja torna a desenvolupar la seva funció més vital: oferir llibres a tot aquell que en vulgui. Una seixantena de persones, sobretot clients habituals, van ser a la festa de presentació del renovat establiment, més amb les ganes de veure’n el rentat de cara i de celebrar el seu retorn que no pas per comprar-hi cap llibre. No cal patir: ara que la tornem a tenir hi haurà tot el temps del món per entrar-hi, remenar i gastar.

El passat 1 de juliol l’emblemàtica llibreria tancava portes després de 25 anys venent llibres, i ho feia per la jubilació dels seus tres impulsors i davant la impossibilitat de trobar-ne relleu. D’aleshores ençà han estat cent nou dies de sequera literària pels habituals de La Capona en els quals s‘han desenvolupat moltes converses per tornar a obrir el negoci. Finalment fou la cooperativa Combinats que es va atrevir a fer el pas. «Volíem obrir per Santa Tecla i al final ho hem fet a l’octubre, jo hauria trigat una mica més però hi havia molta pressió i interès de la gent», reconeix Oriol Picas, director del nou negoci.

«Més que una llibreria, volem que La Capona sigui un pol cultural, per això organitzarem xerrades i tallers», Oriol Picas (director de La Capona)

Ahir, durant la festa de presentació, es mostrava content de la rebuda i il·lusionat pel nou repte. El cert és que part dels assistents a la celebració eren infants i algun jove: un capital molt valuós que els nous responsables de La Capona s’han posat com objectiu: «Volem estar oberts mínim 25 anys més, i per això la nostra aposta és per atraure la canalla i que estigui sempre amb nosaltres», deia Picas. Un canvi de concepte respecte la llibreria d’abans: ara serà «un lloc de pas» pels tarragonins on, a més de trobar-hi llibres i presentacions, també hi haurà xerrades, projeccions audiovisuals i tallers per infants i joves: «Volem seguir sent una llibreria general i tocar-ho tot però també volem esdevenir un pol cultural de la ciutat». Una aposta ambiciosa per una llibreria del segle XXI.

Durant la presentació, el president de la cooperativa Combinats, Jordi Collado, també va anunciar alguns canvis: un espai de lectura pels més petits, zones per seure i llegir, un aparador pels artistes de la ciutat... «Posarem els llibres per davant», reivindicava Collado. El format és diferent i els clients també s’hi poden associar a través d’un formulari: l’objectiu són 300 socis abans d’acabar l’any, i ahir ja eren més de 150. A més dels descomptes i els tallers, els socis tindran la responsabilitat de decidir el futur de La Capona a través del que volen que sigui una cooperativa de consum.

Nosaltres hem d’agrair i aplaudir, com a ciutadans, aquesta adquisició tan valuosa, perquè ara és el nostre torn per reconèixer la valentia i per mostrar que l’esforç ha valgut la pena.

Comentarios
Multimedia Diari