'‘Ingeniería Romana’ suposa una gran projecció internacional'

Documental. Tarragona participa en la sèrie de TVE que difon el patrimoni del municipi. «Es tracta d’una eina molt important que ens ajuda a donar-nos a conèixer i tenir notorietat», afirma Inmaculada Rodríguez, presidenta del Patronat Municipal de Turisme i regidora de Turisme de Tarragona

18 diciembre 2018 09:00 | Actualizado a 18 diciembre 2018 09:10
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Patronat de Turisme de Tarragona participa en aquesta sèrie de programes de TVE, després de l’èxit dels capítols anteriors l’octubre de 2015. Quins són els objectius?
Tenim diversos objectius quan donem suport a aquests tipus d’iniciatives: el primer és donar-nos a conèixer i aconseguir notorietat, ja que estem parlant d’un producte amb uns estàndards de qualitat que li permet difusió internacional; el segon és un objectiu de branding: posicionar Tarragona com a ciutat capdavantera en l’ús de noves tecnologies per gaudir i posar en valor el patrimoni; i el tercer i potser més important és potenciar i treballar amb l’entorn empresarial, cultural i científic per a la creació de producte i esdevenir una destinació en què el turisme contribueix al desenvolupament local i per tant és una activitat sostenible.

Tarragona és pionera a incorporar noves tecnologies al Patrimoni de la Humanitat. Què han aportat als monuments i què en treu l’usuari de tenir-les?
L’usuari que viu els nostres monuments a través de les noves tecnologies, com amb l’aplicació Imageen sorgida d’Ingeniería Romana, millora la seva experiència, que és l’objectiu que mai hem de perdre de vista. Una bona experiència és l’inici d’una relació de confiança i una possible recomanació.

Compten amb Digivisión; una empresa de casa també pionera. És  important fer pinya, fer participar els agents locals? 
És imprescindible si volem ser un destí turístic sostenible. El turisme que viu d’esquena a la comunitat local no pot ser sostenible en el temps i en som molt conscients.

S’ha treballat més de dos anys per aconseguir els capítols. Es fa una feina molt acurada?
Parlem d’un producte pel qual ja s’han interessat diferents cadenes internacionals. L’estàndard de qualitat és molt alt i per tant, la feina, molt intensa i acurada. 

La feina feta per part de Digivisión ha fet que els episodis emesos hagin estat premiats a festivals de televisió i cinema...Suposa una gran repercussió. 

Just fa uns dies, el nou episodi, Acueductos II, que és el que s’estrena a Tarragona, acaba de rebre un premi al Festival Internacional de Cinema Arqueològic de Bidasoa. El capítol Ciudades I, que estava protagonitzat per Tarragona, ha guanyat premis a Nova York i Oregon. La projecció internacional és enorme.

Tenir a l’abast tot aquest material didàctic, que fa més amena la visita... dona més visites, arriba a més ‘target’ de públic? 
Exactament. Amb aquest suport no només aconseguim una gran projecció de la ciutat a escala mundial, i tenir uns materials didàctics i promocionals d’excel·lència que poden ser utilitzats en diferents accions de difusió i a diversos projectes museístics.

És imprescindible comptar amb les noves tecnologies i incorporar-les, sobretot si parlem de turisme i atraure visitants, no?
Avui dia ja no se’n pot prescindir. Les aplicacions de planificació del viatge, la realitat augmentada, la gamificació... formen part de l’experiència turística. Totes les destinacions ens hem d’adaptar a la nova realitat. 

Després de l’emissió del capítol d’‘Acueductos’, el Patronat de Turisme té previst seguir participant? Quins serien els monuments que es mostrarien?
Encara és aviat per parlar-ne perquè els episodis no estan fets. Dependrà del guió dels nous, i de les possibilitats que ofereixin per tornar a mostrar monuments de Tarragona. Però la disposició és la de continuar col·laborant.

Tot i ser patrimoni mundial, des del Patronat i altres organismes  s’aposta per iniciatives potents per seguir promocionant la ciutat i mostrar els seus encants?
La voluntat del Patronat és sempre apostar per iniciatives suficientment potents per projectar turísticament la ciutat i millorar l’experiència del visitant. Iniciatives com Imageen, Amfiteatrvm o les visites nocturnes a l’Amfiteatre van en aquesta línia. 

Hi ha algun mercat o públic en concret al qual es vulgui arribar de manera més determinant?
Com a destinació cultural que aspira a ser ciutat d’escapades els 365 dies l’any, els mercats prioritaris quant a perfil sociocultural són el turista cultural i cosmopolita i, geogràficament, mercats propers, com Barcelona, València, Navarra o Aragó. Però també treballem per atraure públic familiar (Amfiteatrvm és una aposta en aquest sentit) o mercats internacionals, madurs i emergents.

Com valoreu la feina feta des del Patronat, pel que fa a promoció, en els darrers anys? Quins objectius s’han aconseguit?
Un dels objectius que tenim és donar-nos a conèixer fora. Els estudis de mercat ens indicaven que som uns grans desconeguts, però per qui ens coneix, Tarragona representa una gran experiència. O sigui: un secret al Mediterrani. La nostra aposta és posicionar-nos com una ciutat a descobrir. I precisament amb aquest objectiu hem tornat a Fitur, hem fet accions promocionals com ser escenari de Masterchef o ens hem associat amb institucions i marques de prestigi mundial com National Geographic i UNESCO. Les xifres turístiques en un any especialment complicat ens indiquen que s’està aconseguint i que Tarragona és una destinació a l’alça.

Comentarios
Multimedia Diari