Deu anys celebrant l’esperit de plaça del poble global

La Terrasseta de Santa Tecla celebra el desè aniversari després de superar la pandèmia i estrena una programació de circ que s’afegeix al seu programa

15 septiembre 2021 09:10 | Actualizado a 15 septiembre 2021 10:29
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Hi ha projectes que creixen, que es consoliden i que ocupen cada cop més un lloc en l’espai públic de la ciutadania. Aquest és l’exemple de La Terrasseta, un programa cultural, festiu i reivindicatiu que va néixer amb l’esperit d’aportar el contrapunt a la part més oficial de les Festes de Santa Tecla i que –després d’una dècada– ja és una part imprescindible de l’espina dorsal de les celebracions en honor a la patrona.

La trobada de la ciutat amb el parc Saavedra s’allargarà del demà fins al 21 de setembre, amb una aposta cultural que reafirma les bases del projecte de La Terrasseta i que aposta per presentar una programació consolidada de circ com a gran novetat d’enguany. La cita aposta per aquesta disciplina de la mà de Núria Tarragó, programadora cultural de l’Ateneu Popular 9 barris, i que enguany s’incorpora a l’equip organitzador de La Terrasseta.

En aquest sentit, el diumenge 19 de setembre serà un dia dedicat exclusivament al circ en el qual el públic tindrà l’ocasió de gaudir del primer cabaret de La Terrasseta amb una prèvia del duo acrobàtic The sistars. Una jornada on hi són convidades disciplines com el clown, la música, les acrobàcies, la manipulació d’objectes o els equilibris.

Discussió i descoberta cultural

Aquesta és una de les principals novetats pel que fa al programa, que també recupera altres línies que han marcat aquesta cita des dels seus inicis, com La Terrasseta feminista (dissabte 18 de setembre) i La Terrasseta Meets Jamaica (divendres 17 de setembre) que comptaran amb espais de diàleg, tallers i actuacions liderades per referents feministes, d’identitats dissidents i antiracistes, com la xerrada d’Afrofeminas sobre interseccionalitat, el taller de Caputxes del col·lectiu de Chilenas Barcelona (18 de setembre) o el concert homenatge a Toots & The Maytals (17 setembre).

A més, l’espai recupera el seu posicionament estratègic com a punt de descoberta de grups de música i espectacles que habitualment no trepitgen terres tarragonines, com Anna Andreu (16 de setembre), Queralt Lahoz (18 setembre) o Ferran Palau. A més, enguany, artistes com Maio (18 setembre), Las Bajas Pasiones (18 setembre) o Rudymentari (17 de setembre) hi seran presentant el seu primer disc.

Tal com explica la directora i programadora de La Terrasseta, Aida Bañeres, la programació es planteja de forma paritària, on la meitat de les creacions són fetes i liderades per dones i identitats dissidents. És un fet que la presència d’aquests col·lectius –no només dalt dels escenaris, sinó també darrere– és minoritària en totes les arts. «L’objectiu és crear i visibilitzar nous referents», detalla Bañeres, al mateix temps que afegeix que l’objectiu del festival és «mantenir de plaça del poble en la qual passen moltes coses», mentre avança que es manté la programació del cinema a la fresca i els sopars amb food trucks, amb la idea de recuperar tradicions i formes de vida més pausades i dimensionades.

«Aquest és un festival que ha creat un equip molt potent en els darrers anys i que ha crescut mantenint les seves arrels, amb objectius que es mantenen, com és el de donar espai al talent local», explica Bañeres, que posa en relleu que, entre les línies de futur s’hi dibuixa la necessitat de seguir donant espai a entitats i grups locals, per tal que es compaginin amb les propostes que arriben de l’exterior. Barreja i canvi constant, aquestes són les bases d’un festival que conserva l’essència.

Comentarios
Multimedia Diari