Els jutjats sumen 627 videoconferències des de l’inici de l’emergència. Són connexions realitzades amb la plataforma telemàtica Webex, adquirida pel Departament de Justícia per evitar desplaçaments durant la Covid-19. És un sistema que permet la comunicació a través d’ordinadors, tauletes o telèfons mòbils. No és necessari, per tant, disposar d’aparells específics de videoconferència.
De les 627 videoconferències realitzades, els jutges n’han fetes 430 amb comissaries de Mossos d’Esquadra o policies locals per prendre declaració a detinguts. Abans de l’emergència, les declaracions de detinguts per videoconferència eren pràcticament inexistents. El servei, per tant, permet evitar el trasllat als jutjats.
Un total de 80 videoconferències han estat realitzades entre jutges i centres hospitalaris. En aquest cas, són comunicacions per decidir, per exemple, internaments urgents de persones amb problemes de salut mental.
Les 117 restants són videoconferències entre jutjats i advocats, centres penitenciaris, centres educatius, fiscals, TSJC o forenses de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC).
Xifres per demarcacions
La demarcació de Barcelona suma 459 (73%) videoconferències amb el sistema Webex; Girona, 58 (9%); Lleida, 42 (7%); Tarragona, 54 (9%) i Terres de l’Ebre, 14 (2%).
El Departament de Justícia disposa d’un sistema de videoconferència a tots els jutjats de Catalunya, on es desenvolupen més de 16.000 videoconferències a l’any per a la gravació de vistes i assenyalaments. Ara, però, amb l’estat d’alarma pràcticament no se celebren vistes.