El fiscal demana 12 anys de presó per maltractar greument el fill d’un mes a Montblanc

El nadó presentava fractures diverses, pèrdua de visió i de massa cerebral, anèmia i problemes neurològics

13 junio 2024 20:16 | Actualizado a 14 junio 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Dotze anys de presó. És la petició que fa la Fiscalia per als pares d’un nadó –quan van passar els fets tenia cinc setmanes– que, presumptament, va ser maltractat reiteradament. Tant que quan el van portar a l’hospital presentava fractures, pèrdua de visió i de massa cerebral, anèmia.

Les lesions són tan greus que els metges creuen que hi ha moltes possibilitats que pateixi seqüeles neurològiques que li impossibilitin un desenvolupament que garanteixi la seva autonomia. El judici s’havia d’haver celebrat aquest dimecres a la Secció Quarta de l’Audiència Provincial de Tarragona, però es va ajornar.

A part de la pena de presó, el Ministeri Públic sol·licita per als dos acusats –que van ocórrer els fets tenien 21 i 22 anys– la imposició de 12 anys d’inhabilitació especial per a l’exercici de la pàtria potestat, i que durant 22 no puguin comunicar-se ni apropar-se a menys de 500 metres de la víctima.

El relat dels fets

L’escrit d’acusació de la Fiscalia recorda que els dos acusats, quan van passar els fets, mantenien una relació sentimental. Durant l’embaràs no va haver-hi cap problema ni cap complicació diagnosticada per informe mèdic. El nadó va néixer el 4 de gener de 2019 al Pius Hospital de Valls.

El part es va desenvolupar de forma normal mitjançant cesària. Tenia un pes adequat a l’edat gestacional, sense problemes de mobilitat a les articulacions, sense hematomes, ni hemorràgies ni fractures, superant el cribratge auditiu i sense problemes oculars. Va néixer un nen sa en perfectes condicions. Els acusats van conviure amb el nadó al domicili familiar de Montblanc.

Controls pediàtrics

L’11 de gener no van acudir al primer control després del part. Sí que ho va fer el dia 15 l’acusada. La pediatra va realitzar una exploració visual, sensitiva i física del menor. Va apreciar que el cap, el coll, la part otorrina, aparell locomotor, abdomen i reacció del nadó als estímuls era normal per a la seva edat. La infermera tampoc va detectar cap fractura d’ossos ni res anormal.

El 6 de febrer, els acusats van tornar al pediatra amb el menor. La professional que el va atendre no va veure res cridaner. Tampoc presentava cap hematoma, ni va fer cap manifestació al palpar-lo ni va advertir cap deformitat.

Les agressions

Des d’aquell dia, els acusats «amb ple coneixement de les seves obligacions de protecció respecte el seu fill recent nascut, sense qualsevol capacitat d’autonomia i defensa, amb l’ànim de menyscabar la integritat física del menor (...) en connivència i de comú acord, aprofitant la intimitat que els proporcionava el domicili familiar, li van donar diversos cops». Això va ocórrer entre el 6 i el 13 de febrer de 2019. El van agredir, sacsejant-lo amb força i colpejant-lo en diferents ocasiones i en diferents llocs del cos, causant-li múltiples lesions. També li van aixafar el crani i li van donar diferents cops laterals «tot i el seu escàs mes de vida», diu el fiscal.

A l’escrit s’afegeix que els processats no van adoptar cap mesura ni van impedir que l’altra ho fes, «assumint els resultats lesius ocasionats al petit».

D’urgència a l’hospital

El 13 de febrer, els acusats van portar al seu fill a Urgències de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, quan el petit tenia un mes i nou dies. Van dir que presentava vòmits relacionats amb la presa d’un xarop pel tractament de les infeccions orals i intestinals causades per fongs.

En aquest moment, quan se’l va examinar, es van detectar lesions al cap i també un hematoma a la zona de la mandíbula. Això va ser corroborat per diferents professionals que després el van atendre, la qual cosa va activar l’alerta per sospita de lesions no accidentals.

Consulta al Comitè d’Ètica

En la primera exploració a l’Hospital Joan XXIII es va detectar que el menor no enfocava bé els ulls i presentava rigidesa a les extremitats superiors i inferiors. Després de la realització d’una ecografia, es detectà la presència de múltiples lesions.

Una ressonància magnètica feta al dia següent va corroborar el resultat de l’ecografia. Indicà que les lesions mostraven diferents graus d’evolució, manifestant-se en una pèrdua de substància de massa encefàlica. Un informe mèdic fet el mateix dia se li va diagnosticar lesions en fèmur, radi i una malaltia al cervell, «compatibles amb una situació de maltractament infantil».

Intervenció quirúrgica

La presència de líquid al cervell i d’una encefalopatia va fer que fos operat, seguint les indicacions de l’equip mèdic de l’hospital per col·locar-li un catèter. Precisament, aquest equip mèdic va elevar una consulta al Comitè d’Ètica territorial del Camp de Tarragona el dia 12 pels dubtes bioètics de l’assistència sanitària al menor. L’operació es va practicar el dia 26 d’agost. El nen va romandre tres dies a l’UCI.

La Generalitat va assumir les funcions tutelars del nen. Els acusats foren detinguts el 16 de febrer i van ingressar en presó. En el mes d’octubre va sortir en llibertat provisional la dona i, més tard, l’home.

Comentarios
Multimedia Diari