Villa Urrutia, una mansió per 2,5 milions d’euros

Reportatge. L’esperada modificació de la normativa urbanística facilitarà la venda de la joia modernista de Les Masies Catalanes, propietat d’Albiol Residencial

04 julio 2021 12:10 | Actualizado a 04 julio 2021 12:13

Un edifici modernista de tres plantes amb torre, una església i un antic restaurant. 15.000 metres quadrats de terreny amb jardins frondosos, i piscina. Tot per 2,5 milions d’euros. És el preu que costa adquirir la finca de Villa Urrutia, ubicada a la urbanització albiolenca de Masies Catalanes.

La finca ha passat per mans de diversos propietaris fins que, als anys 60, naixia Masies Catalanes, amb la urbanització de terrenys propers a Villa Urrutia. Aquest procés, explica l’alcalde Andreu Carrasco, es va produir en dues vessants: l’edificació en parcel·les comprades per particulars, i el que es va anomenar Masia Club, les dependències dels Urrutia convertides en un espai «per a ús exclusiu dels copropietaris».

Amb el pas del temps, Masia Club va ser adquirida per Albiol Residencial, una societat formada per les immobiliàries Finques Pàmies i Serra Exclusives. Aquest canvi de propietat suposaria l’eliminació de la clàusula de drets d’ús dels veïns de les parcel·les a la nova escriptura, però seguiria constant així a l’Ajuntament.

El 2002 es va arribar a un acord entre la propietat i el consistori pel qual Albiol Residencial cedia  part de terreny a l’Ajuntament i pagava la quantitat de 30.000 euros a canvi d’una actualització de la normativa urbanística, que augmentava el nivell d’edificabilitat de la finca.

Després de gairebé vint anys reclamant l’aprovació d’aquesta modificació i d’un intent fallit durant el mandat de l’alcaldessa Lídia Guerrero, el passat mes de desembre es va aprovar definitivament aquest canvi que, com afirma l’actual alcalde Andreu Carrasco, «es troba en un impàs de tramitació al Servei Territorial d’Urbanisme».

«L’aprovació arriba tard i  s’han perdut oportunitats», expliquen des de Serra Exclusives. Entre les ofertes que s’han vist obligats a rebutjar, una escola internacional britànica, un restaurant o un centre residencial per a avis. Vint anys de negociació que, finalment, no han permès aconseguir l’ús residencial o de restauració. 

Malgrat aquest malestar i la pèrdua d’oportunitats que ha suposat la demora, Albiol Residencial considera que s’ha arribat a un acord positiu per ambdues parts, que permetrà evitar la degradació d’aquesta vila modernista i assegurarà la conservació d’aquest complex declarat Bé Cultural d’Interès Local el 1982.

País Basc, Veneçuela i l’Albiol   
Com indica el nom amb el qual encara es coneix aquest paratge, havia estat propietat d’Augusto Urrutia Roldán. D’origen basc i casat amb Josefina Miró, cosina del pintor surrealista, va fer la seva fortuna a principis del segle XX, fent de comerciant de cafè a Veneçuela. Com la majoria d’indians, Urrutia va fer construir una gran mansió d’estil modernista l’any 1913. L’indret escollit, a l’Albiol, era l’antic mas Mallafré, aleshores mig en ruïnes, datat del segle XV.

Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:
Comentarios
Multimedia Diari