L’Associació d’Amics de les Muntanyes de Prades (AAMP) ja té llest el seu opuscle sobre l’avellana de muntanya. La publicació agrupa les conclusions de les primeres jornades realitzades per l’entitat sobre aquest producte agroalimentari, realitzades a Vilaplana el desembre passat.
Per fer l’estrena de la nova creació es va dur a terme un acte de presentació recentment a Reus, a l’Estació Enològica, on amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP), l’AAMP va presentar formalment la publicació, d’un total de 16 pàgines a color i de la qual se n’han fet fins a 1.600 exemplars. El treball també està disponible en format digital al web de l’associació.
Al volum, els participants fan promoció d’aquest fruit «diferenciat», afirmació que està sustentada sobre bases científiques, químiques i organolèptiques. S’hi expliquen, també, bondats i problemàtiques existents al sector, com ara la manca de relleu agrari i l’experiència conseqüent –i «profitosa»– amb el Banc de Terres del Consell Comarcal, sorgit el 2017 i que té la finalitat de gestionar l’oferta i la demanda de terres, a grans trets. L’opuscle de l’AAMP està adreçat, d’altra banda, a dos tipus de públic. «Els productors de l’avellana de muntanya, que tenen cura d’un tresor saludable per a la nostra salut; i els consumidors de proximitat, que cal que coneguin les característiques essencials del producte que compren, han de gaudir del seu gust sabent el que compren», distingeix el president de l’AAMP, Josep Moragas.
L’agrupació es planteja, per a finals de 2021, fer unes segones jornades sobre aquest fruitLa publicació està formada per diferents articles en els quals han col·laborat especialistes en l’àmbit agroalimentari, com ara el tècnic del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat i Director de l’Oficina Tècnica de l’Avellana, Jaume Salvat Salvat; Albertina Veiga Pastor, de la DOP Avellana de Reus; els investigadors de l’IRTA-Mas Bové, Mercè Rovira Cambra i Agustí Romero Aroca; l’ADV de l’Avellana i Cultius Mediterranis, Roger Palau Gené; el responsable del Banc de Terres del Consell Comarcal del Baix Camp, Gessamí Sardà Moya; i, també, el director dels Serveis Territorials del DARP i Alimentació a Tarragona, Àngel Xifre.
Moragas expressa, d’altra banda, que crear la publicació «no hagués estat possible sense l’aportació del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona o la col·laboració de l’Ajuntament de Vilaplana i altres col·laboracions com la d’UNIÓ Nuts sccl, La Conca 5.1 o Assegurances Germán».
Un fruit resistent
Sobre l’avellana de muntanya, Moragas destaca la seva resistència. «No està exposada a les plagues com en el cas de les avellanes del pla. Es troben en el seu hàbitat natural, en alçada», esmenta. Sobre el model d’explotació agrària, manifesta que «hi ha d’haver un canvi, perquè el treball de les terres no implica que en siguis propietari». En l’actualitat, apunta, unes terres es poden treballar essent llogater, per exemple.
Sobre la clau de conèixer el producte per part de la població consumidora, reitera «el mateix entorn productiu esdevé un eix paisatgístic al qual cal donar visibilitat». Amb aquest objectiu, recorda que la intenció de l’AAMP és organitzar unes segones jornades sobre l’avellana de muntanya de cara a finals de 2021.
«Les primeres van tenir molt de ressò. Arran de l’èxit, ens plantegem tractar l’aspecte turístic, parlar del paisatge on es troba el fruit per tal de destacar-lo com a un indret ideal per fer-hi excursions, un tret que caracteritza la nostra entitat, també», puntualitza. Tenen altres idees com ara endegar amb l’oficina de l’avellana i el DARP un panell de tast oficial per a analitzar de forma organolèptica aquesta mena d’avellana, «sense entrar en el tema de la comercialització», matisa.
Pel que fa al 25è aniversari de l’entitat, es troben estudiant diferents iniciatives que, aviat, esperen, fer públiques, sempre en el marc de les limitacions per la Covid-19. «És complicat muntar res amb les restriccions comarcals», enraona finalment el president de l’AAMP.