Un fons bibliogràfic sobre l’avellaner, a disposició de tothom

El llibre més vell és de 1915, editat per l’Institut Agrícola de Sant Isidre, i els més recents, sobre Joan Pijoan i Jacques (2021)

01 mayo 2023 17:04 | Actualizado a 02 mayo 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un fons d’uns 200 llibres d’estudis, experimentació aplicada, explotacions, plagues, cultiu, comerç, entre altres, està a disposició dels estudiosos, cultivadors i ciutadania interessada per aquest fruit sec a la biblioteca Xavier Amorós de Reus.

El vaig donar, gràcies a les gestions de la Fundació Reddis, la biòloga de l’IRTA Mercè Rovira i la cap de relacions de Mas Bover, Xantal Romaguera, amb la directora de la Biblioteca, Cristina Garreta, després de fer una avaluació de tot el material.

El llibre més vell és de 1915, editat per l’Institut Agrícola de Sant Isidre i els més recents dos que va escriure Joan Pijoan i Jacques l’any 2021, promocionats per la Cambra de Comerç de Reus.

Hi podeu trobar el promogut per la Mancomunitat de Catalunya al 1923 titulat Descripció de les més importants varietals d’avellaners. I entre altres citarem els fets per l’IRTA, Extensió Agrària, Álvarez Requejo, Centre d’Estudis de Riudoms, Diputació, Caixa de Pensions, Unió de Cooperatives, equip del doctor Vidal-Barraquer, Llotja de Reus, Generalitat, Ministerio de Agricultura, Baudili Juscafresa, URV, Tomàs Molina i molts italians, francesos i americans.

També hi consten els de la desapareguda Càmara Sindical Agrària de Tarragona, Ajuntament de Riudoms, L’Om, Revista Agropecuaria, Nuria Abelló i alguns més. Últimament he inclòs la donació de la filla de Josep Sánchez Moragas, ja traspassat, d’Alforja, antic president de la cooperativa.

Amb la donació, que vaig firmar amb el conseller de Cultura de l’Ajuntament de Reus, Daniel Recasens vaig especificar que tots els elements els podés gaudir la ciutadania interessada. Si jo fos més jove faria una tesina per presentar a la URV.

La direcció del desaparegut Servei d’Extensió Agrària em va destinar a Reus l’any 1964. Hi havia molt poca documentació vers l’Avellaner. El cap de l’oficina Ramon Pifarré va ser destinat a Girona. I jo, amb molta paciència, vaig anar comprant llibres sobre el cultiu i guardar els que ens regalaven.

Assessoràvem a la pagesia de 35 pobles del Baix i Alt Camp, Tarragonès i Priorat. L’avellaner ocupava 35.000 hectàrees i era el cultiu principal. Ara en queden 10.000 Ha

Al fer-me gran vaig decidir que tot el fons es quedés a Reus, a la biblioteca de la ciutat on plàcidament podeu gaudir-la i estudiar-la. Es el meu desig.

Comentarios
Multimedia Diari