Un centre emprenedor carregat d’història i vinya a Reus

Mas de Valls. Situat als afores de la ciutat, els Martorell van decidir realitzar-hi una reforma integral, tot respectant la línia antiga, i van aprofitar per experimentar amb el vi

25 marzo 2019 10:24 | Actualizado a 27 marzo 2019 19:57
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els orígens del Mas de Valls són incerts. Ubicats als afores de la ciutat de Reus, es remunten en un principi al segle XIV, tot i que no se’n troben documents escrits fins al segle XVII. En aquest sentit, en un racó de dins la casa s’hi especifica l’any 1405 i a la zona de la portalada exterior, a l’entrada, hi ha un altre esment d’un any més recent: 1721. «No sabem per què hi ha dues dates, segurament el mas es va construir per parts amb la torre de vigilància i després es va anar ampliant amb diferents annexos, però que no s’han conservat», diu Pere Martorell, l’actual propietari del Mas de Valls. 

L’edifici, una típica masia catalana, té prop de 1.000 metres quadrats amb planta baixa, dues plantes superiors i l’altell. Al voltant de l’habitatge hi ha entre 21 i 22 hectàrees de terreny, on hi ha els cellers De Muller, dels quals Pere Martorell és el gerent. Al llarg dels anys, el mas ha tingut diversos propietaris i el seu nom ha anat canviant, n’hi va haver una temporada que es va dir Mas dels Porpres, per exemple. «El meu pare va adquirir el mas fa anys amb l’objectiu de poder restaurar-lo i retornar-lo a com havia estat antigament segons els plànols, però no hi va viure mai. De fet, algun estiu sí que vam ser al mas, però no hi acostumem a ser, tot i que pel negoci als cellers, hi som presents, és clar. Esdevé un punt de trobada familiar, també», continua Martorell. 

El procés de restauració i recondicionament ha estat minuciós i, segons especifica Martorell, va comptar amb una gran inversió i obres que van durar anys. Van reformar interiors i van aprofitar el mobiliari antic de la casa. «També vam comprar mobles nous i vam donar més llum a l’interior amb noves finestres; també vam posar calefacció, vam ocupar-nos de la instal·lació elèctrica, de la cuina i els banys. S’hi van obrir portes que no hi eren, vam refer tota l’escala nova, tot conservant la barana i sempre respectant la línia antiga. Viure dins una casa d’aquestes característiques suposa una gran despesa, tot i haver dedicat set anys a millorar-la completament», aporta Martorell. Assenyala també que «el mas és una de les masies catalanes més antigues de la província catalana». 

Negoci familiar

Martorell en guarda molt bons records del mas, ja que «quan els fills eren petits vam aprofitar molt la seva amplitud i era un lloc diferent, amb encant», diu. Mentre es va dur a terme la reforma, paral·lelament també va sorgir el negoci familiar dels cellers. «El meu pare va començar a plantar vinya, tot i que no teníem experiència al sector. Volíem experimentar. Paral·lelament començàvem a arreglar el mas, tot de forma simultània», relata Martorell. 

Quan ja vam tenir vinya suficient van decidir emprendre i començar a treballar en el celler. «Temps després, va aparèixer la família De Muller, que venia l’empresa, i vam voler assumir el repte adquirint el segell. El negoci va començar a créixer ràpidament i, a hores d’ara, va força bé», resumeix. Tot i que no representa el negoci principal de la família, perquè ho complementen amb altres, n’estan molt satisfets. 

Comentarios
Multimedia Diari