Reus treballa per acollir el primer museu sobre la història de la medicina

S'han mantingut converses amb el Col·legi de Metges per disposar del seu fons. El projecte també preveu habilitar un nou espai

19 mayo 2017 23:32 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:38
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’espai museístic que fa dos anys es va inaugurar a l’Hospital Sant Joan de Reus podria ser l’embrió d’un projecte molt més ambiciós. Aquest consistiria en la creació del primer museu dedicat a la història de la medicina catalana. Així mateix ho explicava ahir el seu responsable, el doctor Eduard Prats, el qual assegurava que ja s’han mantingut converses per poder disposar de l’abundant fons històric de què disposa el Col·legi de Metges. Es tracta d’uns 10.000 objectes que descansen sense estar exposats al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya a Terrassa.

Tot i la predisposició existent, el doctor Prats també subratlla que es tracta d’un projecte a mitjà termini que encara no disposa d’espai per portar-se a terme. La voluntat expressada per la presidenta del Grup Salut, Teresa Gomis, és la de buscar una ubicació al centre de la ciutat ja que es descarta ocupar més espai de l’hospital. Però mentre tot plegat no s’acabi portant a la pràctica, el doctor Prat proposa l’opció de crear petits centres museístics en altres equipaments sanitaris de la ciutat per la seva voluntat divulgativa.

La idea de posar en marxa un museu sobre la història de la medicina sorgeix de l’exitós espai de l’hospital situat a la planta -1. Especialment significatives són les donacions que s’han rebut fins a l’actualitat i que sumen, aproximadament, uns 150 objectes. Els darrers es van rebre ahir mateix procedents dels metges Joan Conejero, Antoni Conca, Daniel del Castillo, Domènec Pascual i Andreu Pujol.

Entre els objectes s’hi troben cistoscopis de principi del segle XX –per visualitzar l’interior de la bufeta de l’orina–, un aparell de raig X dels anys 60, unes olives metàl·liques per a la dilatació esofàgica o un aparell per administrar l’anestèsia Ombrédanne. Precisament, l’acte d’ahir va comptar amb la presència d’alguns dels seus donants, del doctor Prats, la presidenta del Grup Salut i de Jordi Agràs, delegat territorial de Cultura.

L’actual espai

Totes aquestes incorporacions es catalogaran i algunes d’elles seran exposades a l’espai museístic de l’hospital. Actualment, el material que s’hi pot contemplar són cartells dels anys 20 i 30 de la Gota de la Llet amb consells per a les mares; material mèdic i quirúrgic donat pels familiars del doctor Claudi Tricaz, o material oftalmològic donat pel doctor Francesc Gras Salas com una taula-cadira d’exploració molt singular. La mostra es completa amb publicacions mèdiques com uns fulls clínics o reproduccions en guix d’òrgans del cos.

Comentarios
Multimedia Diari