Reus: Esport de tots i per a tots

Inclusió i integració. Els Special Olympics aproximen valors com ara la superació i la diversitat de capacitats amb una exposició itinerant a escoles i instituts de la ciutat

28 septiembre 2024 19:47 | Actualizado a 29 septiembre 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Estendre la filosofia de l’esport adaptat a escoles i instituts de la ciutat. Amb aquesta intenció, l’Ajuntament de Reus i Special Olympics España han volgut, mitjançant una exposició itinerant, parlar-ne més de la cita esportiva que, aquest octubre, acollirà la capital del Baix Camp. Així doncs, la mostra l’acollirà un parell de dies una vintena de centres educatius i tres instituts reusencs.

El projecte ve acompanyat de recursos per als educadors dels diferents centres perquè recuperin el tema a l’aula, amb la finalitat de trencar barreres i acabar amb els estigmes. Per exemple, un dels centres educatius que ha acollit aquesta setmana l’exposició ha estat l’Escola Doctor Alberich i Casas. El seu director, Xavier Torrell, valora la iniciativa com a imprescindible: «A l’escola, els alumnes d’infantil i primària han vist la instal·lació, que consisteix en uns plafons explicatius, una pantalla amb un breu vídeo sobre diferents meetings realitzats i una torxa, la qual està accessible per als estudiants, perquè la puguin tocar i veure de prop», completa. Aquest tastet permet tenir una «aproximació amb l’esdeveniment esportiu adaptat», a ulls de Torrell, ja que com bé aporta: «Ens permet parlar de dades i recorda que, Reus, anys enrere, en va ser seu». També posa de manifest la importància que l’alumnat conegui altres realitats i també esperonar-los perquè vagin com a públic a l’esdeveniment o que, fins i tot, n’esdevinguin, juntament amb les seves famílies, voluntaris a la cita. «Reus Esport i Lleure farà més accions en aquesta línia, i ho veiem molt encertat», opina Torrell.

En paraules del regidor de Salut i Esports, Enrique Martín, expressa que amb la mostra expositiva volen transmetre al jovent valors com «el respecte, la superació i la diversitat de capacitats». «I, de retruc, fer partíceps als joves, de l’esdeveniment que acollirà Reus entre el 17 i el 20 d’octubre, el Meeting Special Olympics Reus 2024, i que aplegarà a més de 370 esportistes vinguts de molts indrets». D’altra banda, un dels clubs esportius que hi participarà, al Meeting Special Olympics Reus 2024, el Club Esportiu Alba, troba una oportunitat de pes l’exposició i el mateix esdeveniment; per seguir fent divulgació i pedagogia en matèria d’esport adaptat, però també d’inclusió social. La seva presidenta, Rosa Planelles, diu: «És una realitat que la societat és diversa i hem de seguir treballant per fer-ho visible; si fem la vista enrere, veiem molts assoliments, però és una carrera de fons i això mai s’acaba i és necessari parlar d’esport adaptat, però també convidar les escoles a actes que fem nosaltres i parlar de l’àmbit més social, de quan els adolescents i joves acaben l’escola i l’institut i comencen a anar per lliure, s’ha d’evitar la seva exclusió i integrar-los». Val a dir, però, que «Reus ha millorat molt i nosaltres mirem de ser presents a moltes activitats, com ara els Tres Tombs, la Fira de Sant Jaume, ... Ens han de veure participant en els actes».

Integració i realitats invisibles

En aquesta mateixa línia, es pronuncia també Laia Campo, psicòloga de la Unitat de Bellissens de Villablanca i, al seu torn, al capdavant del club també participant del Meeting Special Olympics Reus 2024, el Club Bellissens. Des del seu punt de vista, manifesta: «Encara manca molt per fer quant a inclusió i, sobretot integració, això sí que és un repte; el més important és conscienciar. Potser l’esport adaptat és el més visible, però a la meva feina veig realitats invisibles, persones amb trastorns de la conducta que considerem els eterns oblidats; calen activitats físiques que es facin de forma unificada, on participi tothom».

Comentarios
Multimedia Diari