Reus ja compta amb cinc habitatges destinats a persones sense llar. En total, són 16 habitacions que suposen un pas més en l’abordatge del sensellarisme que ja es du a terme des del Servei Residencial d’Estada Limitada (SEREL). Es tracta de pisos cedits per la Generalitat i gestionats per l’Ajuntament de Reus que se sumen als 16 llits del Centre Social El Roser, oberts el febrer de 2022.
Ara, amb la incorporació d’aquests cinc pisos, hi ha la possibilitat de què els usuaris, després de passar per El Roser, puguin seguir el seu camí a través d’aquests habitatges compartits, tot amb l’objectiu final de trobar una sortida residencial i una millora en la seva situació personal. I és que «una llar és molt important per poder trobar feina i desenvolupar una vida digna», subratlla la regidora de Serveis a les Persones i Drets Socials de l’Ajuntament de Reus, Anabel Martínez Serrano.
Com recorda, l’any passat ja es va anunciar que Reus volia promoure aquesta modalitat «i ara ja és una realitat». «És un primer pas molt important, ja que permet que les persones sense llar puguin disposar d’un allotjament que és molt més que això. Es tracta d’una atenció personalitzada que permet a l’usuari/ària que s’adapta a aquest pla de treball fer el pas a un pis compartit», afegeix Martínez.
De fet, Eulàlia Besora, coordinadora de l’Àmbit Sensellarisme, recorda que tots els usuaris del SEREL compten amb un pla de treball personalitzat i ha d’existir un compromís per part de la persona atesa per tal de seguir-lo i encaminar-se cap a la seva inserció. A més, han d’estar derivats per Serveis Socials.
Comptar ara amb pisos compartits suposa «un esglaó més», comenta Besora. La primera atenció seguirà sent al mateix Centre Social El Roser, on hi ha dues habitacions amb vuit llits cada una (un total de 16 places). Aquí es pot fer una atenció més directa i, a més, es creen una sèrie de rutines entre els usuaris per facilitar la convivència i, per exemple, se’ls fa participar en tasques del dia a dia. Posteriorment, es passa al següent esglaó, el de compartir pis, i en el qual se segueix amb el pla de treball personalitzat.
Ahmed El Hathat és una de les persones que fa escasses setmanes viu en un d’aquests pisos compartits del SEREL i per a ell «és un regal de Reis». Va estar vivint més de dos anys al carrer i recorda aquelles nits amb especial horror. «Hi ha gent agressiva, hi ha droga, hi ha borratxos... No pots dormir», exclama. Recorda que «el carrer són quatre cartrons i la teva motxilla, que ho és tot. És on hi ha la teva documentació, els papers i és també el coixí per dormir». La confiança es perd perquè, diu: «Al carrer no hi ha companys».
La història d’Ahmed es remunta, en realitat, força anys enrere, quan l’any 1999 va arribar a Gibraltar amb pastera, des de Tànger i, d’allí, va fer cap a Almeria. Un camí molt dur, que «m’ha deixat una petjada». Ha treballat en el món de la construcció, però la vida el va dur a malviure al carrer. Ara va arreglat, ben afaitat i un somriure tímid i agraït. Però ell mateix descriu que, quan estava al carrer, «no tenia dents, duia barba i anava sense ulleres».
Diu que a través del SEREL (primer al Centre Social El Roser i ara al pis compartit), la seva vida ha fet un gir de 360 graus. «Tinc un llit, un sostre. He trobat a gent molt amable que m’ha ajudat i ara tinc una motivació», resumeix.
Més de 120 persones entre 2023 i 2024
Pel Servei Residencial d’Estada Limitada hi han passat, entre 2023 i 2024, un total de 128 persones: 103 homes i 25 dones. De mitjana, la seva estada ha estat de 40 dies. Enguany, l’estada mínima ha sigut d’un sol dia i de màxima, 176 dies. «Ens adaptem a les necessitats de cada un», recalca Eulàlia Besora.
La mitjana d’edat dels homes és de 40 anys, i el de les dones, de 45. Tot i així, Besora explica que també hi ha un número important de joves, d’entre 18 i 28 anys, vivint al carrer i, de fet, dos dels pisos compartits són específicament per aquest perfil.
Un servei que també ofereix bugaderia i dutxa
El Servei Residencial d’Estada Limitada (SEREL) –gestionat per SUARA Serveis SCCL– ofereix, a més d’atenció a les persones allotjades, servei de bugaderia i de dutxa durant el dia per a altres persones que ho necessiten. Aquest 2024, s’han dut a terme 2.124 serveis de dutxa (177 de mensuals) i 1.032 de bugaderia (82 de mensuals).
L’objectiu del SEREL és atendre les necessitats d’allotjament temporal d’urgència i de residència temporal de persones adultes en situació d’exclusió social. A més dels 16 llits d’El Roser, i els ara incorporats 5 pisos compartits, el SEREL també fa, en ocasions, derivacions a hotels i a Casa Misericòrdia, segons les necessitats.