Els polígons industrials de Reus, a primera plana en l’agenda de l’Ajuntament amb l’objectiu d’impulsar millores que responguin a les necessitats de la zona i a les demandes de l’Associació de Polígons Industrials de Reus (APIR). El producte final: Polígons 10, un projecte ple de novetats en diversos àmbits per deu polígons de la ciutat, amb especial èmfasi a AgroReus.
Josep Baiges, regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement, assegura que «intentarem arribar a l’excel·lència amb la feina als polígons industrials, el pulmó de la ciutat». El pla de millores posat en marxa s’ha dividit en tres grans blocs: seguretat, mobilitat i infraestructures, sostenibilitat i innovació.
En matèria de mobilitat, l’Ajuntament ha aprovat el pla d’asfaltat pels carrers de Recasens i Mercadé i d’Ignasi Iglesias, al polígon AgroReus, amb «actuació immediata» i un pressupost que ronda els 300.000€. L’actuació, inclosa al Pla d’Inversions de l’Ajuntament 2024, serà la primera prevista al pla de millora de l’asfaltat dels polígons industrials de la ciutat, que es durà a terme «amb previsió de continuïtat al llarg dels anys», ha afirmat el regidor de Via Pública, Daniel Marcos.
Amb l’objectiu d’impulsar una mobilitat sostenible, s’incrementarà la freqüència de l’autobús urbà, en col·laboració amb Reus Mobilitat. Hi haurà un augment d’un 35% dels usuaris de les línies 30 i 31 i la freqüència del servei passarà de 8 a 14 expedicions.
També es fomentarà la bicicleta compartida amb un augment de la xarxa de carrils bici: un nou tram i una estació de la bicicleta compartida, la Ganxeta. S’impulsaran també mesures de reordenació del trànsit en col·laboració amb la Guàrdia Urbana i la creació d’un espai d’aparcament dissuasiu de camions.
En sostenibilitat, Daniel Rubio, regidor de l’Àrea de Medi Ambient, Sostenibilitat i Via Pública, afirma que s’impulsarà un Segell de Qualitat que premiarà les empreses dels polígons que impulsin iniciatives en reciclatge, tècniques d’innovació i reutilització de productes. A més, s’iniciarà una campanya informativa per a la retirada de les cobertes que fibrociment dels polígons industrials que, d’acord al Dictamen del Consell Europeu sobre l’erradicació del amiant a la Unió Europea, s’haurà de dur a terme abans del 2028.
«De la mateixa manera que treballarem en una línia molt constructiva i pedagògica per incentivar les empreses, també ho farem amb tota la fermesa contra actes incívics i irregularitats de les empreses que poden produir un atemptat en l’àmbit de la salut pública», assegura contundent Rubio.
Per últim, en innovació, s’han activat mesures de dinamització i nous sistemes de treball entre les empreses. ‘Compartir, innovar i impactar’ és el lema d’aquestes sessions de dinamització del treball que inclouran, entre d’altres, grups de treballs temàtics, identificació per part de l’Ajuntament de necessitats i tallers pràctics per a empreses.
Vicenç Ferré, president de l’Associació de Polígons Industrials de Reus (APIR), agraeix el treball impulsat des de l’Ajuntament i anima a què aquest pla, «sigui només el principi»: «Les empreses que pertanyem a l’APIR, si treballem a uns polígons en bones condicions, serem més competitives».