El Seguici de Reus fa la baixada al Santuari per viure Misericòrdia

La festivitat ha començat amb matinades, missa a la plaça del Santuari i tot el Seguici Festiu baixant pel passeig

25 septiembre 2024 13:57 | Actualizado a 25 septiembre 2024 17:05
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

25 de setembre, dia de Misericòrdia, i Reus s’ha vestit de gala per celebrar la festivitat de la seva patrona. Després de despertar a les vuit del matí amb matinades, tronades i galejades, a partir de les 11 h, tota l’acció s’ha desplaçat al santuari de Misericòrdia i al passeig que du el seu nom. A aquella hora, a la plaça del Santuari, es donava inici a la missa solemne presidida per l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas. I al mateix moment, des de la plaça de la Pastoreta, es posava en marxa el Seguici Festiu, direcció al Santuari, amb la baixada del Seguici.

Els trabucs del Ball de Pere Joan Barceló obrien la cercavila, seguits del foc de la Víbria i el Drac. Però cap d’ells ha obert foc en el primer tram de passeig, habilitat com a ‘tram tranquil i silenciós’, pensat per a persones amb alta sensibilitat auditiva i visual. Passat aquest tram, començaven els xiulets i espetecs de la pirotècnia i, poc a poc, tot el passeig de Misericòrdia s’anava omplint de festa de dalt baix.

«És tota una tradició venir a veure la Baixada», comentava una mare amb les seves dues filles i altres amics. Estaven ubicats just al llindar del tram tranquil, «però perquè hem trobat de casualitat que uns marxaven, i ens hi hem posat». Els petits estaven asseguts a terra jugant amb les seves figures de goma dels seus elements del Seguici preferits, com la Mulassa. I una de les mares duia una motxilla ben plena de més ninots. «Anem ben preparats», deia mentre mostrava el contingut de la bossa, amb l’Àliga, el Xiquet...

$!Un grup de famílies mirant el Seguici Festiu al passeig de Misericòrdia. FOTO: Alba Mariné

Amb el pas de trabucaires, Víbria i Drac, molts valents aguantaven a primera fila, i molts d’altres, sobretot infants, esperaven que passessin des de carrers adjacents amb les mans tapant-se les orelles. D’altres portaven posats cascos antisoroll, tot i que algun ni així ho veia clar. «Anem més al davant, que sinó no veig res», deia un pare al seu fill, que anava amb els auriculars, però no s’atrevia a apropar-se massa.

Després dels elements de foc, el Basilisc obria pas a la resta de bèsties, gegants i danses. Al seu darrere, el Lleó, seguit dels Nanos, que anaven saludant a tothom i ballaven animats. La Mulassa també aixecava moltes passions, fent repicar els cascavells i obrint i tancant la boca a cada saltiró.

$!El Lleó durant la Baixada pel passeig de Misericòrdia. FOTO: Alba Mariné

Però no tota l’acció passava pel centre del passeig. I és que en paral·lel també hi havia petits portadors que feien ballar els seus propis elements. Com l’Ïu, que portava el seu ‘Carrascliu’. Una rèplica quasi exacte del gegant Carrasclet. La seva mare explicava que la idea era tenir l’element a punt per sortir el passat 15 de setembre, a la cercavila de la Trobada d’Elements Fets Per Tu-Fan del Seguici. «Però no vam arribar a temps», i han sortit aquest dimecres. La família ha estat dos mesos construint el Carrascliu, i tal com explicaven aquest matí, està fet de guix. De fet, el motlle el van fer amb el pare de l’Ïu que, justament, és portador del Carrasclet.

I el Carrascliu no era l’únic que feia la seva particular Baixada. També l’Eimar, de 6 anys, portava el seu propi Lleó. El va construir amb el seu pare Roberto i, igual que l’Ïu, «no vam arribar temps per sortir a la Trobada d’Elements Fets Per Tu». En aquest cas, l’element està fet amb cartró recobert de papers de cuina i capa de cola i aigua fins donar la forma del Lleó.

La Baixada la tancaven les danses, els Xiquets de Reus, que han anat alçant castells durant el recorregut i, al final de tot, l’Àliga, una de les grans protagonistes d’avui i que aquesta tarda, passades ja les set, oferirà el seu ball solemne curt a la Mare de Déu de Misericòrdia des de dins del mateix santuari. Un ball que enguany el farà David Pons, portador que penja ja les espardenyes.

Comentarios
Multimedia Diari