«Què seria del CERAP –Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar– sense Lo Floc? Què passaria si tot el que es fa al CERAP de portes endins no transcendís cap enfora a través de Lo Floc?». Amb aquestes preguntes llençades en l’aire va començar aquest diumenge, 9 de març, la presentació del número 250 de la revista Lo Floc, del CERAP, nascuda l’abril de 1979. Aquesta reflexió la proposava la presidenta de l’entitat, Patrícia Domingo, qui va encetar l’acte donant valor als 46 anys de trajectòria de la revista, feta sempre amb rigor i profunditat, especialment, segons va dir, «en els onze anys darrers en què n’ha estat directora Maria Eugènia Perea».
El número 250 de Lo Floc compta amb portada i contraportada encarregada expressament a l’artista riudomenca Montserrat Pallarès, que ha explicat que amb la seva il·lustració d’un floc d’avellana ha volgut reflectir el que per a ella representa la revista, «un embolcall o protecció en aquest cas no del fruit de l’avellaner, sinó d’un patrimoni i d’una cultura que sense el CERAP no s’hauria produït».
L’economista Modest Guinjoan va ser el presentador de l’acte, es va celebrar a la seu social de l’entitat. Va assenyalar que la celebració del número 250 és un fet «singular i recurrent; singular perquè ateny una fita important i recurrent perquè no és aïllada sinó una més de les que, per sort, de tant en tant el CERAP i Lo Floc produeixen, és a dir, esdeveniments dignes de celebració».
Durant la celebració d’aquesta presentació es respirava aire de celebració, en una sala d’exposicions del CERAP plena de persones. Alhora que coneixien aquest número 250, també els servia per a retre un homenatge a la que ha deixat de ser directora de la publicació, Maria Eugènia Perea. «Per tirar endavant una revista», continuava Guinjoan, «es necessiten altes dosis d’esforç, entusiasme i perseverança perquè de vegades el dia a dia pot arribar a ser un autèntic viacrucis. Però també sabem que, com tots els projectes assolits, després produeixen una gran satisfacció i en aquest sentit tots els que la llegim assíduament ens podem sentir satisfets de tenir a Riudoms i de retruc al territori i a tot el país una revista de la categoria de Lo Floc».

El número 250
Guinjoan també va ser l’encarregat de desglossar breument el contingut d’aquest número especial. Com a articles de fons, conté 4 textos que festegen l’efemèride de les 250 edicions, escrits per personalitats solvents del món del periodisme i els ateneus culturals; 5 articles que homenatgen l’activista i poeta Josep M. Riu Margalef, traspassat el 7 d’octubre; 2 articles de record al violinista Antoni Guinjoan que també morí abans d’acabar l’any; un article sobre la falsificació de moneda al Camp, de l’historiador Josep M. Grau Pujol; i un altre de records d’infància del carrer de Sant Jaume de Riudoms escrit pel mateix presentador.
L’última a prendre la paraula en l’acte va ser la fins ara directora de la revista, la qual va defugir els personalismes i posant l’accent en el fet que sempre van treballar en equip. «Alguns dels nostres trets definitoris han sigut l’aplicació d’allò que se’n diu ‘treball en xarxa’, l’elaboració de monogràfics i que mai ens ha faltat material per publicar». Perea també ha destacat que durant tot aquest temps s’hi ha dedicat en cos i ànima perquè no ha sabut fer-ho altrament i que aquests 11 anys només li han proporcionat aprenentatges, un plaer constant i la satisfacció personal «d’haver contribuït modestament a enfortir la nostra llengua, a eixamplar l’associacionisme del qual el CERAP forma part i d’aportar el meu particular granet de sorra a la cultura dels Països Catalans».
Maria Eugènia Perea, doctora en Traducció, docent i periodista cultural, ha dirigit Lo Floc des del gener de 2014 fins al desembre de 2024: en total, 11 anys sencers, 44 números i 2.440 pàgines. Unes xifres dignes, si més no, de ser ressaltades i, si s’escau també, esbombades als quatre vents.