Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona, enguany REDESSA ha volgut posar el focus en la presència de talent femení en un sector estratègic per a la ciutat, com és el de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC).
La meitat dels professionals de les empreses instal·lades als centres d’empreses de REDESSA pertanyen a aquest sector i entre els seus equips, les dones ja suposen gairebé el 30% de la plantilla, una xifra que supera el 23% de mitjana de dones ocupades al sector TIC a l’Estat i que dobla el 15% de dones matriculades en estudis de l’àmbit tecnològic, segons les últimes dades disponibles del Sistema Integrat d’Informació Universitària del Ministeri d’Universitats.
Per a l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, «en els últims anys s’han fet avenços importants i s’ha anat reduint progressivament la bretxa de gènere en un sector estratègic com aquest, però hem de continuar fomentant polítiques públiques d’igualtat i perspectiva de gènere. Les dones no podem quedar fora d’aquesta revolució tecnològica. Només si som capaços de fer visible el talent femení i crear referents, podrem fomentar les vocacions femenines en estudis de l’àmbit de la ciència i la tecnologia. Hem de sentir que som igual de capaces de tenir èxit en qualsevol àmbit del coneixement que ens proposem i és fonamental que aquest missatge arreli en les generacions més joves».
Dins de l’ecosistema d’empreses instal·lades als centres de REDESSA, a T-Systems Iberia treballen tots els aspectes relacionats amb la igualtat mitjançant les 64 mesures recollides en el seu III Pla d’Igualtat. Aquest document contempla polítiques de selecció de personal basades en el compromís que, com a mínim, existeixi un 40% de currículums de dones en cada procés. En cas d’igualtat entre candidats, se selecciona a una dona. D’aquesta manera, pretenen continuar augmentant el percentatge de dones a la seva plantilla, d’un 26,1% el 2023.
Segons Cristina Caamiña, Head of Global Delivery Center Iberia de T-Systems, «hem de comprometre’ns a trencar el sostre de vidre promovent el valor de les persones i la igualtat d’oportunitats, motivant d’aquesta manera les aspiracions professionals de les dones. El meu consell per a les dones joves que aspiren a rols de lideratge seria confiar i creure en les nostres capacitats com a professionals, tant en el nostre talent en temes tècnics i tecnològics, com en les nostres habilitats personals: l’empatia, la capacitat d’escoltar activament, la interconnexió o la comprensió. Es tracta de crear el nostre propi estil de lideratge que encaixi amb els nostres valors».
Per la seva banda, a Viewnext la representació de dones és del 32,5% i l’empresa treballa per a continuar equilibrant aquesta xifra gràcies al seu II Pla d’Igualtat efectiva entre Dones i Homes, que inclou 69 mesures en diferents àrees. Es tracta d’accions que van des de la selecció i contractació de treballadores com tots els aspectes relatius al desenvolupament professional, la bretxa salarial i la conciliació, entre d’altres. Entre les seves principals iniciatives, destaquen la creació d’un equip de talent format per dones que treballen aspectes com ara la visibilitat del talent femení. També disposen de programes de mentorització de dones, participen en fòrums com Woman Talent España i realitzen campanyes de sensibilització tech en edats primerenques, especialment en nenes.
REDESSA aposta per potenciar i fer visible el talent femení
En aquesta línia, REDESSA impulsa cada any diverses accions per a potenciar i fer visible el talent femení en el món de l’empresa, especialment en un sector estratègic per a la ciutat com és el tecnològic. En paraules del regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement i conseller delegat de REDESSA, Josep Baiges, «des de REDESSA treballem per a impulsar el talent femení i donar visibilitat a les dones en un sector estratègic per la ciutat. Per això, impulsem accions com la jornada anual Women in Tech, organitzada conjuntament amb el Clúster TIC, o la recent taula rodona del Dia de la Dona i la Nena a la Ciència, organitzada amb la col·laboració de la URV i l’Institut Josep Tapiró».
També amb motiu del Dia Internacional de la Dona, REDESSA ha publicat a través de les seves xarxes socials una sèrie d’entrevistes amb dones emprenedores de l’ecosistema REDESSA, que amb el títol Emprenent en femení a REDESSA, pretenen donar visibilitat a projectes empresarials liderats per dones i compartir experiències que puguin inspirar a altres dones a impulsar els seus projectes.