La pagesia rep els ajuts per la sequera, «però són insuficients i no han arribat a tothom»

El 27 de desembre, la Generalitat va fer efectius els pagaments: 67 milions d’euros, 1,7 pel Priorat, però alguns pagesos amb pous han quedat al marge «sense tenir en compte que estan secs»

02 enero 2025 18:09 | Actualizado a 03 enero 2025 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Puntualment el 27 de desembre, els agricultors van rebre els ajuts per la sequera per part de la Generalitat. En total: 67 milions d’euros destinats a 351.989 hectàrees. Un 37% han anat a parar a extensions agrícoles de la província de Tarragona (24,8 milions d’euros) i tan sols 1,7 milions al Priorat, la comarca amb més afectació per la falta d’aigua.

El Govern s’havia compromès a fer efectiu el pagament abans d’acabar l’any, i així ha sigut. «Valorem que s’hagi donat compliment als terminis», subratlla el president del Consell Comarcal del Priorat, Sergi Méndez. No obstant, «són insuficients i no han arribat a tothom», assenyala, tot tenint en compte els 3 anys consecutius de greu sequera.

$!La pagesia rep els ajuts per la sequera, «però són insuficients i no han arribat a tothom»

La línia de subvencions feta efectiva –que s’ha cobrat de forma automàtica, sense haver de fer cap mena de tràmit– és la mateixa que ja es va fer l’any passat, amb «les mateixes quantitats, però, en canvi, els costos són ara més elevats», recorda Méndez. És per això que veu necessari ajuts complementaris «enfocats a les pèrdues reals». De fet, el conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, en una reunió amb alcaldes i entitats del Priorat, va fer arribar a la comarca el compromís del Govern per estudiar subvencions més específiques, adequades a les particularitats de la comarca. Per ara, el Priorat encara està a l’expectativa «i suposem que arribarien de la mà dels pressupostos del 2025», diu Méndez.

Una altra crítica és que «els ajuts no han arribat a tothom». Un dels problemes és que «hi ha finques que no reben aigua de cap pantà i consten que són de regadiu, perquè disposen de pou. Aquests no han rebut l’ajuda, perquè no s’ha tingut en compte que que els pous també estan secs i no han pogut regar», exposa el president del Consell Comarcal del Priorat. En canvi, «altres comarques on no han tingut problemes d’aigua, tothom ha obtingut ajuda», relata Méndez que, en definitiva, demana que les subvencions «impactin allí on han d’impactar». «Cada territori té les seves particularitats i no costa el mateix cultivar al Priorat que a altres comarques», afegeix Jordi Aixalà, pagès de Torroja del Priorat i membre d’Unió de Pagesos. En tot cas, explica que el sindicat treballa perquè el compromís d’un segon paquet d’ajudes per part de la Generalitat sigui una realitat.

A més, Aixalà exposa un altre motiu pel qual no tothom ha rebut l’ajut: l’impagament de l’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica. «N’hi ha que pràcticament ja havien eixugat el deute, però per encara deure 15 o 20 euros, no han cobrat», critica.

De totes formes, la pagesia veu «insuficient» aquest paquet. Aixalà recorda que els costos són cada vegada més elevats, també el de les assegurances, que «són més cares i ens asseguren menys». En el seu cas concret, explica que 4 anys enrere pagava uns 300 euros d’assegurança i li cobria 50.000 quilos de raïm. «Ara em costa 1.280 euros i només em deixen assegurar 32.000 quilos», lamenta.

Més de 3,8 milions a la Conca

La línia anava dirigida a superfície de secà d’olivera, fruita seca i vinya a tot Catalunya; de cereals d’hivern, oleaginoses i lleguminoses en determinades comarques i municipis; i de fruita dolça en l’àmbit dels pantans dels Riudecanyes, Siurana, Guiamets, Margalef, la Palma d’Ebre i Ulldecona. Les superfícies de regadiu beneficiades són: les d’avellaner a tot Catalunya i les de vinya, fruita seca i garrofa, olivera, fruita dolça i cítrics en l’àmbit dels pantans de Riudecanyes, Siurana, Guiamets, Margalef, la Palma d’Ebre i Ulldecona.

La comarca de Tarragona que més ajuts ha rebut és la Conca de Barberà, amb 3,8 milions d’euros, seguit de l’Alt Camp i la Terra Alta (tots dos, amb 3,6 milions). Pel que fa al Baix Camp, l’import atorgat és d’1,9 milions d’euros. En aquesta comarca estan especialment en situació difícil els regants que depenen del pantà de Riudecanyes, sense reg des del 2023. Molts avellaners acabaran morint i la producció d’olives s’ha reduït a més de la meitat: enguany s’ha produït un 30% d’oli del que seria habitual. En el cas del Priorat, la producció de raïm ha caigut a la meitat.

Comentarios
Multimedia Diari