Sergi Méndez: «Necessitem una gestió de l’aigua més conscient»

El president del Consell Comarcal del Priorat exposa que «ha costat» que la comarca fos escoltada, fins que «ha sigut un problema de país»

23 noviembre 2024 20:50 | Actualizado a 24 noviembre 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

No hi ha aigua ni a Siurana ni a Riudecanyes.

Feia molt de temps que ho avisàvem des del Priorat, que això acabaria passant.

No us heu sentit escoltats?

Ha costat. S’ha començat a prendre molta més consciència quan la sequera ha sigut un problema de país. Tot i així, ens hem hagut de reivindicar molt perquè, quan abans de l’estiu va començar a ploure i els pantans de les conques internes es van recuperar una mica, aquí al Priorat seguíem igual i vam haver d’aixecar la mà.

Els incendis d’aquest estiu a Cabacés i Porrera us van posar al mapa?

Van servir perquè el nou Govern prengués consciència. Per sort, al final els incendis van quedar més en un ensurt, però van ser l’espurna del ‘ja n’hi ha prou’.

I ara, a correcuita a tirar endavant projectes que aportin solucions a la falta d’aigua.

La Generalitat, amb l’anterior govern d’ERC, ja feia temps que treballava amb propostes, que són les que ara s’estan començant a tirar endavant. Però sí que l’actual situació ha estat el catalitzador que ho ha impulsat.

Regenerar l’aigua de la depuradora de Reus és la solució?

Si els regants de Riudecanyes poden disposar d’aigua regenerada, és un volum que en teoria ja no hauria de sortir de l’embassament de Siurana i quedaria disponible per la comarca del Priorat. Reus, a través de la seva depuradora, aboca al mar 6 hectòmetres cúbics cada any, que és exactament el mateix volum que es transvasa anualment de Siurana a Riudecanyes.

Un transvasament que el Priorat demana revocar-lo i, de fet, el Consell Comarcal ha presentat un recurs de cassació al Tribunal Suprem.

Al Tribunal Suprem ho vam presentar a l’estiu. Defensem que la concessió no respon a la realitat social i econòmica d’avui. I d’altra banda, que contradiu la normativa vigent, tenint en compte que estem parlant d’un espai d’interès natural inclòs a la Xarxa Natura 2000. Ja per això, seria necessari aplicar una normativa de protecció. Demanem revocar la concessió, però també amb un punt de revisar-la i adaptar-la a les necessitats actuals. Ja que no ens fan cas, a veure si ho fa la justícia. És un espoli en tota regla, i al Priorat necessitem garantir l’accés a l’aigua per mantenir el model agrari de la comarca.

Ja es va portar al Tribunal Superior de Justícia d’Aragó i la sentència va ser desfavorable.

De forma breu, ens van dir que és una qüestió que ha de resoldre l’ACA i la CHE. Del Suprem no sé què esperar, però sí que almenys és la manera de mantenir aquest tema obert.

El debat al voltant de Siurana i Riudecanyes s’ha acabat presentant com una ‘batalla de l’aigua’ entre territoris.

És el divide y vencerás. Però al final és un problema que patim totes dues comarques i la solució ha de ser per a tothom. Es tracta d’aplicar un model més conscient de la gestió de l’aigua.

Comentarios
Multimedia Diari