L’Aeroport de Reus afronta el seu cinquè hivern sense vols

L’activitat s’allarga, però, des de la Covid, no arriba a cobrir el 100% de l’any. L’últim avió s’enlairarà a inicis de novembre

19 octubre 2024 20:38 | Actualizado a 20 octubre 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El darrer vol de la campanya turística 2024 s’enlairarà des de l’Aeroport de Reus el 3 de novembre. N’hi haurà tres, en realitat: les connexions de Jet2 amb Belfast, Londres Stansted i Manchester seran les últimes a retirar-se. A partir de llavors, la infraestructura afrontarà el que ja serà el seu cinquè hivern consecutiu sense rutes comercials.

Des de la Covid, en què l’aeròdrom reusenc va resultar el més colpejat de la xarxa d’Aena –i, després, el més ràpid en recuperar-se–, l’activitat no ha tornat mai a cobrir el 100% de l’any.

Fonts del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona indiquen que la finalitat última no és estrictament captar enllaços per a l’hivern, sinó que «la temporada s’allargui per les puntes».

I certament, de mica en mica, això va produint-se: enguany, el primer avió va arribar a la capital del Baix Camp el 19 de març, així que l’Aeroport haurà operat vols comercials durant 9 dels 12 mesos, si considerem el novembre també. Però encara no és suficient per posar fi a la hibernació repetida des del 2020.

El territori vol fer que l’Aeroport operi sempre, sense pauses. Amb tot, en últim terme, correspon a les aerolínies apostar o no per treballar a Reus. «Ja ens agradaria que hi hagués vols tot l’any, i això voldria dir que hem aconseguit desestacionalitzar la destinació», apunta Berta Cabré, presidenta de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme (FEHT).

I constata millores. «El camí s’ha iniciat. L’activitat és ara més elevada que altres anys. Des de la Taula de l’Aeroport ens consta que s’hi treballa, però no és fàcil que alguna companyia posi vols a disposició perquè necessita tenir una massa crítica i garantir que omplirà. Els controls de costos són estrictes. Confiem que l’increment continuï a l’alça i arribi el moment que tinguem vols també durant l’hivern», diu.

Des d’UGT a l’Aeroport, Carlos Tomás insisteix en una opció que el sindicat fa temps que defensa: posar a concurs públic les rutes. «És un sistema bo i seria el més viable», sosté.

Tomás es refereix a aplicar aquí un model de licitació de les connexions per lots ja vigent a altres aeròdroms d’Aena i que està en expansió. En detall, el que es licita –així ho contempla la llei– no són rutes com a tal sinó plans de màrqueting. S’adjudiquen, així, contractes de promoció del territori i, com a part d’aquestes accions, queden incloses operatives aèries.

La Cambra de Comerç de Reus o el Col·legi d’Economistes de Catalunya a Tarragona també s’han posicionat reiteradament en els darrers temps a favor de potenciar la infraestructura i conduir-la al ple rendiment, fixat en uns 2,5 milions de viatgers l’any. Al 2023, les estadístiques d’Aena van tancar amb 1.045.425 passatgers.

Novetats al 2025

Les principals aerolínies ja han començat a comercialitzar bitllets per al 2025 a Reus. Regne Unit i Irlanda són les primeres destinacions que s’ofereixen, adreçades a un públic avesat a reservar amb gran antelació. Almenys Jet2, Ryanair, EasyJet i TUI estan venent, a través de les seves pàgines web, seients de cara a l’any vinent.

Hi ha novetats: Jet2 estrenarà una connexió amb Liverpool el 4 de maig de 2025, amb dues freqüències setmanals els dimecres i els diumenges; i l’1 d’abril debutarà Londres Southend d’EasyJet, que s’oferirà també amb dues freqüències, els dimarts i els dissabtes. Jet2 llançarà un 15% més de places.

Temas:

Comentarios
Multimedia Diari