«En 20 anys hem evolucionat molt»

La directora de l’Escola Oficial d’Idiomes repassa el context en el qual va sorgir el centre a la ciutat

12 noviembre 2021 20:00 | Actualizado a 13 noviembre 2021 07:25
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La directora de l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) de Reus, Alexandra Álvarez –al càrrec fa dos d’anys–, fa un balanç «positiu» dels 20 anys del centre. Va ser el primer a constituir-se a la comarca i va fer anys aquest setembre. Amb motiu de l’aniversari, s’han organitzat activitats en les quals els alumnes han participat.

Com van ser els orígens de l’EOI de Reus?

En 20 anys hem evolucionat molt. La creació de l’EOI de Reus va donar resposta a una gran necessitat, la de l’aprenentatge d’idiomes. El centre va constituir-se com a la segona EOI a la demarcació. Fins al moment, hi havia només l’EOI de Tarragona i que a la capital del Baix Camp hi hagués un altre centre, suposava cobrir una franja d’estudiants molt gran. Reus és força turística i cosmopolita i calia donar aquest ensenyament de forma pública.

Abans l’EOI de Reus tenia una altra ubicació a la ciutat.

Vam començar a l’Institut Gaudí, de l’any 2001 al 2004, amb pocs cursos en un inici, però ja es va apostar pels tres idiomes: alemany, anglès i francès. Després, vam traslladar-nos a la ubicació actual, la del Passeig de la Boca de la Mina. La proliferació de cada cop més escoles oficials a la demarcació, a mesura que passaven els anys –Salou, El Vendrell o Valls– va descarregar la de Reus.

Era un objectiu buscat ser directora? Quines funcions té?

Abans de ser-ho, vaig ser cap d’estudis durant 11 anys i conec el funcionament intern de l’escola, és com la meva segona casa; a més, també sóc de Reus. Crec que esdevenir directora era una passa natural que havia de fer. La meva tasca consisteix a dirigir i organitzar, encarregar-me de la gestió i administració del centre, vehicular informació que m’arriba del Departament d’Educació a professors i alumnat i adaptar les novetats que hem d’implementar en els cursos per als alumnes.

Com han celebrat els 20 anys?

De moment, a inici de curs hem anat duent a terme accions petites, no vam voler fer grans actes a causa de la pandèmia. Hem fet activitats internes, algunes en format concurs amb un sorteig, perquè els alumnes participessin.

Quin perfil d’alumne tenen?

Les raons per les quals s’inscriuen els estudiants són diverses: per millorar el seu currículum, tot aconseguint superar els nivells Bàsic, Intermedi i/o Avançat del Departament d’Educació, que corresponen als nivells del Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües (MECR); i, pel simple fet d’aprendre un idioma i socialitzar. L’anglès crida a més gent jove –n’hi ha entre 15/20%–, però n’hi ha de totes les edats, també de perfil autònom. En els últims anys, hem acollit entre 700 i 750 alumnes que vénen a aprendre anglès, francès i alemany; i, hi ha una capacitat màxima de 960. A més, hi ha molta gent que repeteix amb nosaltres i es matricula a dos cursos d’idiomes diferents. El nostre àmbit d’influència és Reus i municipis del Baix camp, la Conca de Barberà i Priorat.

Com van gestionar la Covid?

Hem d’agrair el procés d’adaptació de tothom a les noves tecnologies, alumnes i professorat. El treball a distància ens ha salvat i ha donat lloc a ensenyaments híbrids. Actualment, però, prioritzem l’ensenyament presencial. Celebrem haver après tant en època de pandèmia, però fer classe presencialment sempre té un valor afegit.

Comentarios
Multimedia Diari