Les promeses es compleixen, i el Lleó de Reus en tenia una: crear un conte pels dos elements, el Lleó petit i el gran. I així ha sigut. El misteri del Lleó petit, de Conxi Baraut, ja va veure la llum fa uns mesos. De fet, l’element fins i tot es va apropar, a principis d’abril, a l’escola bressol L’Estel de Reus per explicar en primera persona la història a la classe de P2. Ara, i a les portes de Sant Pere, s’ha fet la segona entrega promesa amb el llibre El Lleó salva la Festa Major de Sant Pere, de Monika Escuer. Un conte que va ser presentat ahir a la tarda en un acte a la Llotja de Reus.
«Els llibres dels elements festius apropen la cultura popular als més petits i a la ciutadania en general. Són molt necessaris», explica el cap de protocol del Lleó, Josep Lluís Rius. L’encàrrec del conte es va fer a principis d’any i, en menys de sis mesos, s’ha pogut idear i enllestir, i tot amb un resultat «molt màgic», assegura Rius. A més, i tot i que el Lleó és l’element protagonista, en la història hi apareixen tots els elements del Seguici Festiu de Reus. I és que no és Festa Major si no hi són tots presents.
De fet, el conte està contextualitzat en el moment actual de pandèmia, per la qual cosa un nen, l’Arnau, i tots els elements estan tristos perquè enguany «tampoc seria la festa major que desitjaven tots els reusencs i reusenques». El Lleó, però, és qui idea un pla perquè el Seguici surti al carrer i tots els reusencs en puguin gaudir.
La història transcorre pel centre de Reus, amb la plaça del Mercadal, l’ajuntament, la Prioral de Sant Pere o Casa Navàs com a teló de fons. «És un llibre que crec que arribarà a totes les edats», comenta Rius.
Per poder fer realitat aquest projecte, han comptat amb el talent de la reusenca Monika Escuer (1964). Des de sempre havia sigut aficionada a escriure poesia, però el 2019 va fer un curs de narrativa a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès que la va empènyer a escriure contes. Es va estrenar amb el conte infantil de ficció Institut Pere Mata: una porta a la ciència –el primer relat d’una col·lecció d’històries de la capital del Baix Camp que es diu Contes màgics de Reus– i ara segueix ampliant les seves obres.
«Havíem vist com treballa la Monika i ens va encantar la feina que feia. Són llibres molt màgics, amb un tarannà que connecta molt bé amb els nens», explica el cap de protocol del Lleó de Reus. La Monika va rebre l’encàrrec amb sorpresa, tot i que, com explicava setmanes enrere quan es va donar a conèixer que ella en seria l’autora, «ni m’ho vaig haver de pensar, a l’instant li vaig dir que sí». Per a ella, com a reusenca, «és tot un honor» i encara que al prinicipi deia que esperava «poder plasmar el sentiment de la festa major», ara, Josep Lluís Rius assegura que així ha sigut. «Humilitat, saber fer, serietat... És el que plasma la Monika. Ha sigut tot un paler», afirma.