Albert Salas: «El Correllengua passarà per tots els barris de Reus, perquè és cosa de tots»

La programació de la iniciativa, que reivindica la llengua i cultura catalanes, s’estèn a tota la ciutat amb més de 130 entitats implicades. El portaveu del projecte detalla com van els preparatius de cara a la marxa del 26 d’octubre

12 octubre 2024 18:31 | Actualizado a 13 octubre 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Albert Salas, filòleg i persona vinculada a l’associacionisme festiu reusenc, és el portaveu del Correllengua de Reus, una iniciativa que la societat civil recupera després de no haver-ho fet des del 2013 i que interpel·la directament escoles i instituts. L’objectiu és difondre i reivindicar l’ús de la llengua i cultura catalanes i es fa amb una pila d’activitats. Més de 130 entitats s’impliquen en el projecte, que compta amb cançó pròpia i una marxa que es farà el 26 d’octubre i recorrerà tota la ciutat. Més informació a www.correllenguareus.cat i @correllenguareus.

Com va sorgir recuperar el Correllengua?

És veritat que la iniciativa és antiga i la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana fa tot de correllengües pels Països Catalans. Fa un temps, però, que surten tot de notícies sobre el descens de l’ús social de la llengua. Llavors, diverses persones vinculades a entitats vam engrescar-nos per reactivar tot plegat, vam començar amb un manifest i la intenció és transmetre amb un gran acte de carrer que la llengua és útil, és viva i que s’ha de mantenir en una conversa, no hem de minoritzar-la. La millor manera de reivindicar tot això és parlar en català.

Ha passat temps des del darrer Correllengua...

És necessari muntar això a tot arreu i sempre tenint en compte que cada municipi fa el que pot amb els recursos que té. Nosaltres agraïm la col·laboració de l’Ajuntament de Reus, la Diputació de Tarragona i la Fundació Privada Reddis i financem part del projecte també amb marxandatge, unes samarretes. Però sí, això calia a Reus, perquè, al cap i a la fi, som la segona àrea metropolitana més poblada de Catalunya.

Com van els preparatius de la marxa, l’acte estrella del Correllengua?

Hi ha molta feina. Aquell dia començarà tot a l’escola La Vitxeta (11 h) , serà un recorregut de 10km en 13 trams i es farà per relleus passant per tot Reus. A cada tram passaran coses, hi seran entitats que oferiran bé esmorzar o una ballada de gegants, el que s’estimin més. La marxa arribarà a barris de diferents perfils socioeconòmics, perquè la llengua és cosa de tots. El testimoni que s’anirà passant per relleus serà l’element simbòlic de la marxa, fet per l’escultor Manel Llauradó, i amb el manifest del Correllengua dins. La creació és molt bonica, amb un detall que esmenta ‘de Fraga a Maó i de Salses a Guardamar’ com a punts cardinals. La vara representa la unitat dels territoris de parla catalana i incorpora un ganxo, com a bons ganxets que som.

Què passarà a la Llibertat?

La marxa finalitzarà allà. Hi haurà un concert de Dàmaris Gelabert, dinar popular i un altre concert, de Julien d’Eufòria i els seus amics. A la marxa també hi haurà una carrossa amb música i s’informarà de com va tot. Qui vulgui, si ja ha fet el seu tram, podrà anar cap a la Llibertat.

I res seria possible sense la comunitat educativa, oi?

La clau d’arribar també als barris perifèrics és a través de les escoles, són el gran pilar. La comunitat educativa ens ha ajudat molt. A la presentació feta a la Llibertat també van venir molts estudiants, el Pla Educatiu d’Entorn de Reus ha sigut fonamental.

La música és una bona manera d’arribar als joves...

Per això vam decidir tenir cançó oficial, obra de Xavi Ciurans i Fetitxe 13, i amb paraules pròpies de Reus i el Baix Camp. I ha funcionat molt bé. Hi ha hagut alumnes de centres educatius que s’han après la lletra a l’aula. La resposta és molt bona i el primer any de represa és un èxit. Creiem que enguany n’aprendrem molt i ens servirà per a l’any vinent: veurem el format i la manera de fer-ho.

Comentarios
Multimedia Diari