A Reus, fem córrer la llengua!

25 septiembre 2024 23:05 | Actualizado a 26 septiembre 2024 07:00
Anna Saperas Tuset
Comparte en:

Després de l’estiu, el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Àrea de Reus Miquel Ventura comença els cursos de català de tots els nivells i prepara una nova edició del Voluntariat per la llengua.

Així són moltes les persones que entren en contacte per primera vegada amb la llengua catalana: la majoria d’alumnes faran cursos de nivells bàsics, que els serviran per entendre els seus veïns catalanoparlants i també per començar a parlar aquesta llengua que podran anar adoptant al costat de la seva o les seves.

Amb l’enfocament comunicatiu per tasques dels cursos del Consorci per a la Normalització Lingüística i un aprenentatge orientat a l’ús es pretén estimular al màxim aquestes persones perquè comencin a fer servir el català al carrer, encara que de moment només sàpiguen saludar o donar les gràcies.

La feina de l’escola en el cas dels infants, o la del CNL o les escoles de formació de persones adultes per als més grans, és clau per permetre l’accés al coneixement de la llengua catalana a moltes persones que venen de fora, i també perquè els catalanoparlants puguem tenir garantits els nostres drets lingüístics.

Però al costat d’aquesta tasca formativa és importantíssim que aquests nous ciutadans trobin al carrer, al seu voltant, un ambient en què el català es parli, unes persones que els acullin en aquesta llengua i els facin sentir la necessitat d’aprendre-la, d’incorporar-la al seu bagatge lingüístic, que percebin que els serà útil tant per a la seva vida social com laboral.

És importantíssim que els nous ciutadans de Catalunya trobin al carrer, al seu voltant, un ambient en què el català es parli, i que se’ls aculli en aquesta llengua

En aquest sentit, aquesta tardor a Reus estem d’enhorabona. Des de la societat civil ha sorgit, amb molt d’encert, la iniciativa de recuperar el Correllengua, i un Correllengua 2024 que neix potentíssim: més de 130 organitzacions de tot tipus participaran en un seguit d’activitats per mostrar a tothom el múscul i el poder d’atracció que té la nostra llengua i la nostra cultura.

Començarà el 27 de setembre, amb 2.500 joves a la plaça de la Llibertat, i culminarà el 26 d’octubre amb una marxa per la llengua per tota la ciutat amb un objectiu comú: reivindicar la llengua catalana d’una forma festiva i inclusiva.

Perquè sigui un èxit hem de ser molts, moltíssims. Però hi ha un altre requisit perquè realment es pugui valorar positivament, cal un compromís de cadascú de nosaltres més enllà d’aquesta data i d’aquesta caminada tan simbòlica: hem de fer créixer el nombre de converses en català a tot arreu: a la feina, al carrer, a les botigues, també amb totes aquelles persones que encara avui no han fet el pas de parlar-lo encara que potser en tenen un coneixement passiu, perquè només si se senten interpel·lats, si troben l’ambient necessari que els convidi a fer-ho incorporaran, ells també, la llengua catalana i la faran més forta.

I com ho podem aconseguir? Dues propostes ben concretes que us poden ajudar: la primera, seguiu les xarxes socials del Correllengua (@correllenguareus). A banda d’informació pràctica sobre les activitats i de publicacions que reivindiquen lèxic propi de Reus hi trobareu citacions i alguns interactius o vídeos que us faran reflexionar i fer aquell “clic” que necessiteu per ser més lingüísticament responsables tant parlant amb la canalla, com comprant, treballant o navegant per Internet.

I la segona, participeu al Voluntariat per la llengua (www.vxl.cat), i si més no amb el vostre aprenent practicareu de mantenir-vos en català.

Comentarios
Multimedia Diari