El Ball de Sederes, la nova incorporació del Seguici Festiu

La nova dansa homenatja les persones treballadores de les indústries sederes de la ciutat a principis del segle XX

25 junio 2021 11:09 | Actualizado a 28 junio 2021 19:37
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un homenatge a les persones que treballaven a les indústries sederes de Reus, a principis del segle XX. Aquest és l’objectiu del grup impulsor del Ball de Sederes, una de les novetats d’enguany en la programació de la Festa Major de Sant Pere. El ball s’ha inclòs al Seguici Festiu de la ciutat i, a més, s’ha creat de zero. 

«Diverses noies, que havíem participat anteriorment en altres balls de la festa, portàvem des de 2018 amb la preparació del projecte. Vam restar uns anys com a espectadores, a peu de carrer, i trobàvem a faltar ballar. Va ser llavors que va sorgir la idea de fer quelcom nou», explicar una de les impulsores del Ball de Sederes, Rosa Mari Valls.

A la recerca de la identitat

De fet, diu que no «ens sentíem còmodes fent un ball parlat», el que volien era crear «un ball nou», matisa. L’acte, però, havia de tenir «un tret genuí de Reus, que fos reconeixible», assenyala. I va ser quan la feina desenvolupada a les sederes va encendre la bombeta de l’agrupació creadora. «Moltes de nosaltres tenim o hem tingut àvies i parents que han estat treballant-hi i gent que no és gaire gran, d’entre 60 i 67. Creiem que és un punt de vista interessant i que aporta identitat al ball», completa. Pel que fa a la preparació d’aquest, van rumiar força quin objecte característic podrien portar durant la dansa. 

«Vam pensar en fils, telers i bitlles; vam inspirar-nos en una exposició al Museu de Reus que abordava el tema», diu. Finalment, van utilitzar cordes per simular els fils. Les balladores, d’altra banda, fan de llançadores. «Abans de preparar els passos i la coreografia vam voler tenir una peça musical pròpia i, per crear-la, en Jaume Quartero i l’Òscar Prats (Titus) es van involucrar al projecte. Ens van portar propostes de ritmes i melodies que ens van servir per a concretar el discurs del ball», continua. La dansa l’han formulada entre les persones del grup. «Hi ha nou persones, vuit ballen i la que manca, fa de suplent. El ball, però, es pot ampliar a 12 i 16 balladores i està obert a homes i dones», afegeix. La formació musical que acompanya el ball és el grup Staccato, amb dues gralles si bemoll, un fiscorn, un trombó, un timbal i un altre de fondo. Qui vulgui sumar-se al ball, pot adreçar-se al correu balldesederes@cracreus.cat o al compte d’Instagram @balldesederesreus. «Començaríem a contestar després de la festa», fa saber. El dia de l’estrena, el passat dissabte 19 de juny, «tot i la pluja va venir gent i hem vist que el ball ha tingut una bona rebuda per xarxes socials. Estem molt contentes, per a nosaltres és un repte assolit», aporta. 

Comentarios
Multimedia Diari