Unes 86.000 persones, el 81% de la població de Reus, tenen un refugi climàtic públic, ja sigui un equipament o una zona arbrada d’ombra densa, a menys de 300 metres de casa seva. Un refugi climàtic és un espai públic on poder refugiar-se en situacions meteorològiques extremes, com per exemple onades de calor.
L’Ajuntament de Reus ha actualitzat l’espai web municipal www.reus.cat la informació sobre Seguretat i Prevenció i Plans d’Emergència, per informar a la ciutadania en cas d’onada de calor dels refugis climàtics que tenen a la seva disposició. El protocol s’activarà en situació de calor intensa. En el moment que l’Ajuntament rebi l’avís del Centre d’Emergències de Catalunya o tingui constància d’un episodi d’onada de calor, s’activa la fase d’alerta del pla d’emergència municipal. En el cas de Reus, les temperatures de referència a partir de les quals podria activar-se el protocol són:
- Calor intensa: Temperatura màxima superior a 34,6°C
- Calor molt intensa: Temperatura màxima superior a 36,6°C
- Calor nocturna intensa: Temperatura mínima superior a 22,8°C
- Calor nocturna molt intensa: Temperatura mínima superior a 24,8°C
- Onades de calor: Episodis de calor intensa o molt intensa diürna o nocturna durant tres o més dies consecutius.
La resposta davant d’aquestes situacions es fonamenta en la informació a la ciutadania per tal que estigui preparada, es mantingui hidratada i limiti la seva activitat al carrer. Recorda que els refugis són instal·lacions assistencials, pensats especialment per a persones vulnerables, com ara nadons, persones grans, malalts crònics o persones amb menys recursos, però en cas de necessitat per problema de salut, estaran activats també els serveis socials i d’emergència. Els refugis climàtics són espais com biblioteques o centres cívics, que compatibilitzen el seu ús habitual amb la funció de refugi climàtic. Alguns d’aquests refugis a Reus són: La Biblioteca Central Xavier Amorós, la Biblioteca Pere Anguera, el Casal de Joves, el Centre Cívic del Carme, el Mercat Central i el Mercat del Carrilet, el Pavelló Olímpic Municipal o el Casal Cívic de Reus, entre d’altres.
L’Ajuntament de Reus, a través del projecte de renaturalització de la ciutat RENATUReus i el finançament europeu Next Generation, impulsa la creació de nous refugis climàtics a la ciutat. Ja té en marxa el contracte per a la redacció del Pla de Refugis Climàtics de Reus, un document que incorporà informació social, climàtica i urbanística per decidir quins són els llocs de la ciutat més idonis per a la implantació de refugis climàtics.