De fa temps, es penalitza amb cànons la brossa que no es recull selectivament i que es colga en abocadors controlats o s’incinera. Ara, però, i davant l’impuls a l’economia circular de la Unió Europea i l’objectiu recollit per la Generalitat d’assolir un 60 per cent de recollida selectiva l’any 2020, encara es penalitzarà més econòmicament uns percentatges baixos de recollida selectiva.
Davant aquest repte, el Consell Comarcal del Baix Camp i Secomsa han plantejat als ajuntaments de la comarca un projecte que vol assolir el 60 per cent de la recollida selectiva a partir de la mobilització dels veïns i veïnes de cada municipi.
La base és deixar de llençar diners a la brossa, ja que l’increment de la recollida selectiva significarà un estalvi per al poble i poder disposar d’uns diners que cada població decidirà on invertir.
Amb el nom la Bona brossa, la recollida selectiva amb valor social, ja s’ha plantejat aquest projecte als municipis pilot de Vilanova d’Escornalbou, Maspujols, l’Aleixar i Riudoms. Altres municipis com les Borges del Camp, Alforja i Almoster, estan iniciant els tràmits per adherir-s’hi.
A Vilanova d’Escornalbou, es disposaran de 4.000 euros en arribar al 60 per cent de la recollida selectiva. Una trentena de veïns i veïnes de diferents edats han decidit que els diners es destinaran a comprar un desfibril·lador per al poble i per a realitzar diverses accions per promoure una vida activa saludable.
A l’Aleixar, els veïns i veïnes disposaran de 7.000 euros, i properament decidiran en què invertir-los, mentre a Maspujols es reuniran dijous per iniciar els debats i decidir a què destinaran 4.300 euros.
Per la seva part, Riudoms ha començat a treballar per posar en marxa el projecte al setembre, amb una xifra de 25.000 euros per destinar a un projecte per al poble.
En cada municipi s’ha creat un grup motor, format per veïns i veïnes voluntaris i voluntàries, que també s’encarregarà de dinamitzar les accions a fer a cada població per implicar-la en el projecte i fomentar la recollida selectiva en el seu municipi. El Consell Comarcal, Secomsa i els ajuntaments respectius donen suport a la iniciativa ciutadana i facilitaran les eines i materials que siguin necessaris.
En aquest sentit, es preveu en cada municipi identificar els públics als quals s’haurà d’adreçar el missatge de la campanya i quina serà la millor manera de fer-ho (per exemple grans productors de matèria orgànica d’un poble, etc.)
Renovació de contenidors
L’inici de la Bona Brossa en cada municipi coincidirà amb una renovació important de les àrees de contenidors de superfície. En la majoria de casos disminueix el número de contenidors però els nous que es posaran seran més grans. Concretament, en els municipis pilot:
A Vilanova d’Escornalbou es canviaran 27 contenidors i es posaran 15 completament nous, amb una inversió de 2.008,62 euros anuals durant 8 anys, incloent-hi el manteniment.
Maspujols renova els 32 contenidors actuals, amb una inversió de 3.268,98 euros durant 8 anys, incloent-hi el manteniment.
L’Aleixar traurà els 50 contenidors actual i en posarà 44 nous, amb una inversió de 4.706,54 euros anuals durant 8 anys, incloent-hi el manteniment.
Riudoms està en procés de licitació, ja que traurà 90 contenidors per posar-ne 83 de nous.
Dades de la recollida selectiva actual
Globalment, en 2017, la comarca del Baix Camp està en un 40,8 % de recollida selectiva però la realitat de cada municipi és molt diferent. També cal tenir en compte que el nivell d’impropis en les diverses fraccions es massa elevat.
Per tant, ens trobem en una situació que ja no s’incrementa la recollida selectiva, sinó que es manté en una línia plana, de manera que altres campanyes convencionals no semblen donar gaire resultat. I a més, la recollida selectiva que fem no és de qualitat.
Aquests preus repercuteixen directament en la taxa de la brossa que paga la ciutadania.
ANY | Cost tractament tona rebuig incineradora | Cost tractament tona rebuig abocador |
2017 | 14,50 euros /tona | 30 euros /tona |
2018 | 17,80 euros /tona | 35,60 euros /tona |
2019 | 20,60 euros /tona | 41,30 euros /tona |
2020 | 23,60 euros /tona | 47,10 euros /tona |