Dilluns 3 de febrer, Sant Blai, i el que toca avui és menjar blaiets. La galeta, feta a base de mantega, ou, farina, sucre i una mica d’essència de llimona o de vainilla, és tradicional del Camp de Tarragona, tot i que on més s’ha mantingut és al Baix Camp. Diuen que si es beneeixen, curen els refredats i mals de coll i, de fet, alguns forns, com el Forn Huguet, els venen ja beneïts. «Molts també en compren per portar-los a beneir», explica Ramon de la Fuente, al capdavant del Forn Huguet i també president del Gremi de Forners de Reus i Comarca. Tota una tradició que ha arrelat a la comarca i que la gent demana amb antelació.
«Des del 15 de gener que en venem perquè la clientela ja preguntava», relata De la Fuente, i preveu seguir-ne venent durant tota aquesta setmana. En total, calcula que durant la campanya haurà expedit entre 2.000 i 3.000 blaiets. Una galeta «senzilla, que no té una complicació especial, però que agrada molt precisament per aquesta tradició al voltant de Sant Blai», explica el forner. La recepta és sempre la mateixa, però cada establiment pot incloure algun toc més personal. En el cas de Forn Huguet, «d’una banda, les galetes estan beneïdes, i de l’altra, també n’oferim amb l’estampat de xocolata». Justament, el tret distintiu dels blaiets és que porten l’estampa de Sant Blai, tot mostrant el bàcul. Es realitzen amb un segell que, com recorda De la Fuente, «els que fa més anys que fem blaiets en tenim de metall. El nostre és de bronze. Ara, en canvi, ja no queda gent que en fabriqui amb metall i se’n poden aconseguir de plàstic, amb impressió 3D».

Per a totes les edats
El que és indubtable és que els blaiets s’han convertit en un dolç totalment popular. Es venen tant en safates, com de forma individual i també en bossetes. «En compra tothom, de totes les edats», subratlla De la Fuente, i no tan sols la gent més gran que és, segurament, qui busca més aquesta part tradicional de la benedicció.
És per aquest públic que el forn ja els ven beneïts, amb la col·laboració d’un mossèn. Però també té un públic més familiar. De fet, De la Fuente explica que aquests darrers dies han venut força unitats per les escoles concertades de la ciutat «perquè aquest dilluns beneiran els blaiets». Tot i així, a les esglésies de la ciutat també es fan benediccions, algunes ja aquest diumenge. Amb tot, De la Fuente creu que «segurament dilluns, 3 de febrer, dia de Sant Blai, vendrem menys blaiets que la resta de dies, i és que la gent sovint els compra prèviament».
Forns i pastisseries seguiran oferint les tradicionals galetes durant els propers dies, segurament tota la setmana i, després, fins l’any vinent.