Associació Juvenil Irasshai: Cultures barrejades

L'equip versiona els costums més llaminers del Japó i els barreja amb els seus propis. La combinació dóna lloc a una 'cultura molt enriquida i curiosa'

19 mayo 2017 17:35 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:36
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ja són les 8 del vespre i, com cada divendres, el col·lectiu de l’Associació Juvenil Irasshai es reuneix al Centre Cívic de Llevant per preparar els seus particulars esdeveniments, tots vinculats a la cultura nipona. «Irasshai va sorgir amb l’objectiu de donar a conèixer la cultura japonesa, el manga i totes les variants otakus –sinònim de persona amb aficions relacionades amb l’anime o el Manga a la ciutat–. Es vol que els joves puguin tenir un lloc on gaudir i compartir la seva afició per l’animació tot coneixent gent amb gustos similars i assistint a esdeveniments diversos», explica l’actual presidenta de l’agrupació, Blanca Vallès (Reus, 1992). Ella va conèixer l’entitat per unes jornades que es van dur a terme a La Palma l’any 2008. «Intentaven elaborar un saló del Manga en miniatura i allà vaig conèixer gent. Al principi, no em vaig interessar massa, però vaig començar a rebre classes de japonès al Centre Cívic. Em semblava curiós», explica. Així doncs, amb els anys s’endinsa com a una integrant més i, temps després, esdevé la representant. Sembla que no, però el temps ha passat ràpid. Ja porta afiliada prop de 7 anys.

Fins ara l’entitat s’ha centrat a la cultura japonesa, sobretot en el vessant més lúdic i d’entreteniment. «Ens enfoquem amb què fa el jovent d’allà avui en dia. Tot això inclou també els videojocs i l’animació. Però l’assumpte no es queda aquí, sinó que també desenvolupem activitats de defensa personal en el cas que viatgem fins allà, versionem concursos japonesos, etc.», detalla Vallès.

Els esdeveniments

Irasshai desenvolupa dos tipus d’esdeveniments: els que es fan per a socis i els que es fan per a un públic més ampli. En el primer cas, fan classes de japonès o alguna activitat de xinès puntual i d’altres festivitats modernes com ara el Sant Valentí, el Halloween i el Nadal en versió japonesa. «Quan versionem també barregem cultures. És a dir, per exemple el tió no existeix allà, però hem creat un de japonès basat en un joc propi d’allà», explica. Pel que fa als esdeveniments oberts al públic fan un parell a l’any. D’una banda el Cosplay Contest, on els assistents es fan el seu propi vestit basat en un personatge preferit d’animació; i el Final Boss V, unes jornades de dos dies basades en videojocs on hi ha tornejos, retro gaming i concursos, entre altres activitats. «Ara sembla que les modes del japó i els videojocs es generalitzen, però encara hi ha gent que ho concep com quelcom extrany», valora la presidenta.

Altrament, diu que molts costums d’allà, a Reus esdevenen un vertader art. «A mi m’agrada molt dissenyar-me el meu cosplay –el vestit d’un personatge animat–, tot és artesanal i aprens pel teu compte. Tinc ajuda de la meva mare, que és modista, i crees molts complements. Ara és una moda que s’estén entre nois i noies», valora. Vallès ja ha fet el viatge somniat al Japó i conclou que «per anar un temps està força bé, però el ritme de vida és un altre i treballar-hi és complicat. Allà marxaria per jubilar-me», riu.

Comentarios
Multimedia Diari