A principis d’agost, la nova carretera entre la Selva del Camp i Almoster, la T-3231, va ser oberta al trànsit. Es posava, així, final a una llarga reivindicació per a que es condicionés la via que, ara, veïns de la zona ho valoren com «una millora en la seguretat». Alhora, però, la nova infraestructura ha estat carregada de polèmiques. I és que cal recordar que entitats com Unió de Pagesos, el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC) i la plataforma ‘Sí a la millora, no a la duplicació’ havien encapçalat protestes.
Quan es plantejava el projecte, ja es van aixecar crítiques, perquè aquests col·lectius –entre els quals, afectats per les expropiacions– defensaven una millora de l’antic traçat de la carretera i no pas fer un desdoblament. Quan l’any passat van començar els treballs, GEPEC i Unió de Pagesos van presentar una cautelar, amb l’esperança de paralitzar les obres (ja anteriorment n’havien presentat una que el jutge havia desestimat). Malgrat tot, els treballs van seguir endavant i ara la via ja és oberta al trànsit.
A la plaça Josep Rosselló Martí d’Almoster, tres veïns opinen que amb la nova carretera «hem guanyat més del que hem perdut». Són afectats per les expropiacions, però veuen necessària l’actuació realitzada. «L’antiga era molt dolenta. Els camions no podien passar», explica un d’ells. Josep Maria Fort, un altre veí, recorda que «si passava el bus, havies de parar perquè els dos vehicles no passaven», alhora que recorda el perill que suposava «per a la canalla que cada dia anava amb autocar cap a la Selva». A més, afegeixen: «Ni que Almoster ha sigut poble agrícola, això s’està perdent, i els que tenim terres ja en tenim més de 65. No hi ha futur».
L’antiga carretera –amb una circulació mitjana de 1.590 vehicles diaris– eren uns tres quilòmetres que unia la Selva del Camp amb Almoster. Un recorregut curt, però amb un traçat que presentava punts negres. D’una banda, era molt estreta, amb uns 4,5 metres d’ample que no permetia el pas simultani de dos vehicles pesants. De l’altra, hi havia revolts de pràcticament 90 graus, que la feien perillosa. La solució adoptada finalment va ser la de construir un traçat, amb una amplada de 8 metres (sis de calçada i dos de voral), paral·lel a l’antiga carretera, convertint aquesta en un vial de servei, pel pas de veïns, ciclistes i vianants.
A més, s’ha construït la variant d’Almoster, que ha permès reduir el trànsit rodat per l’interior de la localitat. En total, s’ha actuat en un tram de 3,7 quilòmetres, representant una inversió de 5 milions d’euros per part de la Diputació de Tarragona, que és la titular d’aquesta carretera.
«Amb la circumval·lació, el flux de cotxes per l’interior d’Almoster ha baixat molt», detallen veïns del poble, que afegeixen: «En aquest sentit, també hem guanyat en tranquil·litat, tot i que cara les botigues, això pot ser perjudicial», recorden.
La Sheila, que regenta el Cafè-Ateneu d’Almoster –l’únic bar que hi ha al poble– creu que els afectarà negativament el descens de vehicles. «Ara perquè és agost i ja és habitual que baixi la feina, però crec que pel negoci serà negatiu que la carretera deixi de passar pel poble», explica la Sheila. Recorda que els clients habituals hi seguiran anant, «però tot el que seria el flux de vehicles que, de pas, paraven a fer un cafè o a dinar, això sí que ho perdrem», lamenta.