Gasòmetre on s’acumula el biogas a l’EDAR de Reus. Foto: Cedida

El sistema de codigestió incrementeria la generació de calor per als processos interns i la climatització dels edificis, electricitat que es pot comercialitzar, i fred per refrigerar el laboratori

10 abril 2025 11:12 | Actualizado a 10 abril 2025 11:36
Se lee en 1 minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Aigües de Reus ha adjudicat recentment un estudi per implantar un sistema de codigestió a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR), que permeti incrementar la producció de biogàs i avançar cap a l’autosuficiència energètica de la planta abans de 2035, d’acord amb el que estableix la normativa europea.

Actualment, l’EDAR de Reus ja produeix biogàs mitjançant la digestió dels residus orgànics en forma de fangs que s’han aïllat al llarg de tot el procés de tractament i depuració de les aigües brutes. Es tracta d’un procés força elemental: la digesticó -o fermentació- dels residus orgànics separats de l’aigua genera de manera natural un gas —gas metà principalment— que s’aprofita com a font d’energia.

El biogàs que es genera serveix per alimentar la planta de cogeneració de l’EDAR de Reus. D’aquest sistema se n’obté calor per als processos interns i la climatització dels edificis, electricitat que es pot comercialitzar, i fred per refrigerar el laboratori i els espais del personal, gràcies a una màquina d’absorció.

L’estudi que s’inicia ara pretén anar un pas més enllà. La codigestió, tècnica aplicada ja arreu del món, consisteix a incorporar nous substrats orgànics —residus d’altres activitats— al procés de digestió dels fangs, millorant-ne l’eficiència i el rendiment. El treball tècnic analitzarà quins tipus de residus són més adients, i inclourà també la redacció dels projectes per adaptar la planta als nous processos.

«Tot plegat, a més d’un benefici mediambiental, representa un important estalvi econòmic, en consonància amb els principis de l’economia circular i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, els ODS», afirma el regidor responsable, Daniel Rubio

Millores estructurals en marxa

Aquest estudi forma part de tot un seguit obres que Aigües de Reus impulsa per a la millora dels processos de tractament i l’eficiència energètica de l’EDAR, centrades en bona mesura en la línia de fangs.

Les obres s’emmarquen en el pla anual de reposicions i millores del sistema de sanejament de la ciutat, que compten amb el cofinançament de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), de la Generalitat de Catalunya. El pressupost total entre el 2024 i el 2026 haurà superat els 1,6 milions d’euros.

En aquesta línia, el 2024 ja es va completar la reposició de diferents elements de la central de cogeneració. Així mateix, es van dur a terme les obres de reparació integral del digestor secundari per millorar-ne l’aïllament i guanyar en eficiència.

Comentarios
Multimedia Diari