Situada a Riudecols, en un entorn rural, Industrias Teixidó S. A., és una empresa familiar fundada el maig de 1952 per D. Artemio Teixidó. En aquells moments, amb un grapat d’operaris, van arrencar fabricant peces per a muntures d’ulleres. Ara, setanta-un anys després, és l’única empresa de tot el municipi amb més de 450 treballadors i tot un referent. En el sector del metal·lúrgic es dedica a la fabricació en sèrie de peces mecanitzades d’alta precisió amb un alt nivell de qualitat per a tercers del món de l’automòbil, la informàtica, pneumàtica, hidràulica o electrodomèstics, entre altres. Industrias Teixidó va ser de les primeres empreses, fa més de deu anys, a apostar per l’FP Dual, per tal de retenir el talent jove local i créixer plegats. Una feina que l’any passat es va veure reconeguda per la Generalitat de Catalunya. Això i tot, Enric Roda, director de Recursos Humans, fa una crida a formar més professionals qualificats, especialment, més noies.
Quin perfil de professional forma part del seu equip?
El personal que necessitem és qualificat, molt vinculat a oficis industrials. Normalment, acostumen a arribar des dels centres de Formació Professional que imparteixen especialitats industrials. Són els graus vinculats a la fabricació mecànica. Bàsicament, el Cicle Formatiu de Grau Mitjà de fabricació mecànica, el grau superior de disseny en fabricació mecànica i el de programació per la fabricació mecànica; també el CFGS de mecatrònica industrial i convenis amb el CFGS de prevencions laborals, de laboratori i anàlisi de control de qualitat i d’automatització i robòtica industrial.
Amb quins instituts col·laboren?
Actualment treballem, entre d’altres, amb el Jaume Huguet, de Valls; el Pere Martell i el Comte de Rius, de Tarragona; o el Domènech i Montaner, de Reus. Això no obstant, sempre hem apuntat que fa falta més gent, talent jove que cursi els nostres cicles formatius.
Així i tot, hi ha manca de professionals qualificats?
Efectivament. Hi ha moltes empreses que tenen la mateixa mancança que nosaltres i pocs joves que estudiïn aquestes especialitats. Per això és complicat trobar treballadors, tant en quantitat com en qualitat
Quin percentatge de noies hi ha?
Dintre del col·lectiu, diria que un 90% són nois. Si ja és difícil contractar nois, de noies no se’n troben.
Per què?
En general, és un tema social. La indústria és un sector no sempre ben vist pel jovent. Crec que hi ha una idea antiquada o un desconeixement. Se’ls ha d’explicar què fem i que es tracta d’una bona sortida professional.
Quines mesures creu que s’han de prendre per revertir la situació?
Personalment, crec que hi hauria d’haver una labor important d’orientació per part del Departament d’Ensenyament a nivells d’ESO o, si cal abans, per conscienciar els joves que aquests llocs de treball són qualificats, estables i ben retribuïts. A més a més, s’ha de fer un esforç perquè les dones entrin en aquest ofici, ja que està fortament masculinitzat.