La Setmana Santa a Catalunya, i a l’estat espanyol, a part de ser un dels temps forts de la litúrgia catòlica, i per tant un moment important per tots els que som creients, és també, sense dubte, una manifestació cultural de primer ordre. Tenim la sort de viure en un territori on, des de l’òptica cultural, la Setmana Santa llueix molt. Així les representacions de la Passió d’Ulldecona, i de Vilalba dels Arcs, complementen centenars de celebracions de la Setmana Santa que es fan als nostres pobles i ciutats.
D’aquestes, em permeto destacar-ne tres, que estan entre les més importants del país, i formen part del patrimoni cultural català. La Setmana Santa de la ciutat de Tarragona, és sens dubte, la més rellevant de tota Catalunya, i entre els molts actes que la configuren, podem ressaltar la processó del Sant Enterrament, i els via creus que s’organitzen per la part alta de ciutat. La de Reus, on llueix també la processó del Sant Enterrament, i el Via Creu que aquest any celebra el seu 125è aniversari.
I finalment, la Setmana Santa de Tortosa, de la que si em permeten voldria parlar amb més detall en aquest article. La Processó de la Passió, que se celebra avui, és la més destacada de totes les que se celebren el Diumenge de Rams a Catalunya i pràcticament a tot el litoral mediterrani.
La singularitat d’aquesta processó ve marcada per diferents motius. Un és el gran nombre de natzarens que hi participen, més de mil cinc-cents, i aquests, seguint una tracció llevantina reparteixen caramels entre els assistents. Un altre, és la possibilitat que gaudir dels onze misteris de les deu confraries que desfilen. Aquests onze misteris o passos, són veritables joies artístiques.
Els conjunts escultòrics que poden admirar si assisteixen a la processó que se celebrarà avui a les vuit del vespre, pels carrers de la ciutat, són obres de reconeguts artistes. Tres són obra de Claudi Rius, el de Jesús de la Passió (1942), el de la Flagel·lació (1945), i el de la Coronació d’Espines (1948). Dos són d’Innocenci Soriano-Montagut, el de Ecce mater tua (1957) i la Pietat (1941). Dos també d’Àngel Acosta, la Verge de les Angoixes (1999), i el Despullament (2004). I un d’Enric Monjo, el davallament de la Creu (1952), un de Carles Riba, l’Oració de l’Hort. I finalment el pas Jesús davant Pilat (1942) és obra dels Tallers Salesians de Barcelona, i el de Crist Crucificat, l’original (1635) obra de Fray Humile de Petràlia i la copia (1954) dels germans Aleixandri.
Aquest processo avui, estarà encapçalada pels Armats de la Sang de Reus, i l’acompanyen set bandes de tambors de les confraries tortosines, a més de la Banda de Cornetes i Tambors Verge Misericòrdia de Reus, i la clou la Banda Municipal de Música de la ciutat.
Si avui no estan a Tortosa, o la meteorologia impedeix que se celebri amb normalitat la processo, poden contemplar les obres d’art dels passos, durant tot l’any al Centre d’interpretació de la Setmana Santa de Tortosa, un veritable museu únic a Catalunya.
Durant molt de temps, aquestes obres d’art havien estat emmagatzemades durant l’any, no sempre en les millors condicions, a diferents llocs de la ciutat. Finalment, l’any 2011, sent alcalde de la ciutat, vàrem poder inaugurar aquest centre de referència, on poden ser visitades de forma permanent, després de restaurar l’antiga església de Sant Antoni. Aquest Centre roman obert durant tot l’any gràcies a l’Agrupació de Confraries, i a part dels passos, hi trobaran una didàctica explicació del que representa aquesta festivitat a la ciutat.
La Setmana Santa tortosina, la completen moltíssims actes més, com el tradicional pregó, el Festival de Música Sacra que aquest any arriba a la seva vintena edició, conferències, exposicions, el concert dels Gaiters de Passió, la Tamborada popular, la processó del Silenci, de la nit de Dijous Sant, el Via creu al Calvari, o la processó del Sant enterrament el Divendres Sant.
Vull deixar constància del meu reconeixement i agraïment a Cinta Fontanet Ramírez, presidenta de l’Agrupació de confraries de Tortosa, des de 2012, i a tots els membres de les seves juntes, i també als presidents i presidentes, i juntes de les confraries de Tortosa, i tots els que els han precedit, per l’esforç que han fet per fer gran la Setmana Santa de la ciutat, i que es projecti i llueixi molt, especialment durant els darrers anys.
L’agraïment el faig extensiu a totes les confraries i natzarens del nostre país, que moltes vegades de forma anònima, amb compromís, dedicació, il·lusió i fe, fan un excel·lent treball per mantenir les nostres tradicions, i ens permeten també gaudir del patrimoni artístic i cultural.
A tots ells, i a tots els lectors els desitjo una bona Setmana Santa, i una molt bona Pasqua de Resurrecció.