Plantilla vs. equip humà

17 agosto 2024 20:11 | Actualizado a 18 agosto 2024 07:00
Ferran Bel
Comparte en:

Els conceptes o les paraules malgrat referint-se al mateix, acaben tenint significats i connotacions molt diferents. El conjunt de persones que treballen per una empresa fa uns anys se’l denominava la plantilla, avui en dia, malgrat encara algú, utilitzi aquesta terminologia, sol ser més habitual parlar de l’equip humà de l’empresa.

A principis dels anys vuitanta del segle passat, quan jo era un jove estudiant d’econòmiques a la Universitat de Barcelona, la plantilla, en el moment de compravenda o valoració d’una empresa, especialment de les pimes, se solia considerar més com un aspecte negatiu. Es computava l’antiguitat de la plantilla, com més antiguitat més problema, l’envelliment d’aquesta, com més gran pitjor.

Això, amagava el fet de considerar la plantilla de personal, més com un passiu que com un actiu de l’empresa. Avui en dia, quaranta anys després, aquesta concepció, afortunadament, ha canviat. La denominació de plantilla ha estat substituïda per la d’equip humà. Avui l’equip humà d’una empresa, en termes generals, es considera un actiu intangible de la mateixa empresa. Es valora positivament quan hi ha gent experimentada, amb una antiguitat, ara denominada fidelitat, elevada, i un alt grau de professionalitat.

Avui l’equip humà d’una empresa, en termes generals, es considera un actiu intangible de la mateixa empresa

Aquesta realitat, també contrasta amb el fet que en aquells temps, quan un jove entrava a treballar a una empresa aspirava a fer que aquell fora el treball de la seva vida, i era habitual trobar persones que es jubilaven només havent treballat a una empresa. Avui, això, pràcticament és impossible, més enllà dels funcionaris, és estrany trobar persones que no hagin canviat diferents vegades de lloc de treball i d’empresa, aspecte que sense dubte també pot tenir el seu avantatge. De fet, en l’actualitat, són pocs els joves que aspirin a jubilar-se a la mateixa empresa on inicien la seva carrera professional.

Avui, un dels reptes de les nostres empreses és disposar d’un equip humà, amb experiència, professionalitat, cohesionat, motivat, empàtic amb els mateixos companys de feina, clients i proveïdors. Els directius de les empreses, un dels principals objectius que tenen, és poder disposar aquests equips humans estables, que evitin un alt nivell de rotació i una baixa productivitat. Equips humans estables, cohesionats, proactius, compromesos, formats constantment, que fomentin l’aprenentatge col·laboratiu, i sobretot molt professionals.

Es valora positivament quan hi ha gent experimentada, amb una antiguitat, ara denominada fidelitat, elevada, i un alt grau de professionalitat

Equips que a més, puguin gaudir d’un bon ambient de treball, que influeix directament en la productivitat de l’empresa. Per això, són necessaris diferents ingredients, retribucions competitives i motivadores, horaris raonables que permetin compatibilitzar la vida personal i familiar, bones condicions de treball, amb espais de treball adients i agradables i amb els mitjans materials i tecnològics necessaris.

També són ingredients fonamentals, la possibilitat de desenvolupar un creixement professional dins la mateixa empresa, de disposar de formació contínua, fomentar la creativitat professional, així com de gaudir de companys generosos i solidaris. I finalment, també són ingredients necessaris que l’empesa sigui una empresa compromesa en la societat que l’envolta, responsable socialment, amb uns principis ètics, d’integritat, honestedat i sostenibilitat molts ferms.

El repte de les empreses és combinar tots aquests ingredients per assolir el millor equip humà, amb una productivitat elevada, i que sense dubte serà un dels seus millors actius. Quan troben les persones i l’equip, ha de fer un esforç per conservar-les, són un tresor.

Per als professionals i treballadors, el repte és identificar aquestes empreses, i consolidar-se als seus equips. Quan les trobin han de mantenir-les, són també un tresor. Es podran desenvolupar laboralment i professionalment, i el més important, podran gaudir d’una millor qualitat de vida personal i professional, i d’una millor salut física i mental.

Comentarios
Multimedia Diari