Forjar consensos, el gran repte de Salvador Illa

23 agosto 2024 19:37 | Actualizado a 24 agosto 2024 07:00
Miquel Maria Aragonès
Comparte en:

El nou Govern de Salvador Illa té davant seu molts reptes per posar en hora el rellotge del país. Però un per sobre de tots, que de fet ha de servir de metodologia per desllorigar la gran quantitat d’assumptes que porten anys enquistats, un fenomen del qual, malauradament, a la Regió CatSud en sabem molt. Em refereixo, tornant als reptes que té la Generalitat, a la necessitat d’aglutinar, de pactar, de forjar nous consensos que ens permetin avançar després d’uns anys en què ha predominat la confrontació política i la consegüent paràlisi d’una llarga llista de projectes dels quals depenen el desenvolupament econòmic i social de Catalunya, que són, justament, els principis fundacionals de la nostra societat.

Per això, des d’ImpulsCatSud, estem esperançats en què la nova etapa que s’obre pot ser molt positiva per a Catalunya i especialment per a les nostres comarques si sabem sumar tots plegats i aconseguir unir-nos i treballar de manera conjunta per fer front al que necessita el país en aquest moment al marge dels interessos particulars. Com hem anat fent des que ens vam constituir ara ja fa més de dos anys, estarem a disposició del Govern per afavorir tots aquests consensos. Els polítics, però sobretot els que vinculen a les institucions amb la societat civil. Perquè ha de ser el camí de la col·laboració publicoprivada el que ha de transitar el país en els pròxims anys si volem que aquest canvi de cicle polític que ara encetem ens deixi resultats tangibles per a la qualitat de vida dels ciutadans.

Sobre la taula, a les comarques de Tarragona, tenim alguns temes molt transcendents: la controvertida inversió de Hard Rock que ha estat i encara és moneda de canvi política; les solucions que necessitem per a la mobilitat dels ciutadans amb l’amenaça del tall de sis mesos a la via que ens connecta amb Barcelona el pròxim 1 d’octubre; l’impuls i facilitació de la gran inversió de Lotte Energy Materials a Mont-roig del Camp; la gestió àgil i transparent dels Fons de Transició Nuclear; la millora i revisió dels programes formatius (reglats i no reglats) per assegurar que les empreses compten amb els perfils que necessiten per garantir el seu creixement; l’acceleració de les energies renovables; etc. Temes tots ells que viuran un moment d’oportunitat si som capaços de donar forma al finançament singular de Catalunya, que ha estat una de les fites del diàleg entre el PSC i ERC que ha permès formar Govern, un bon exemple de les bondats del consens.

Aquest és el camí. Per això, l’Àrea Metropolitana, plantejada pels alcaldes d’àrea central del Camp de Tarragona i que ha de rebre el vistiplau de la Generalitat, és clau. Confiem que Salvador Illa i el seu equip la vegin amb bons ulls, com també la necessitat d’articular, en el seu si, espais que canalitzin aquesta col·laboració publicoprivada que esmentava. Tenim identificats els objectius i l’esperança que entrem en un context polític diferent, més pragmàtic, més enfocat als resultats i que ha de ser capaç de deixar de banda els interessos particulars en benefici de l’interès general. Siguem oberts de ment i constructius i posem-nos, entre tots, a la feina. Ens hi juguem molt.

Comentarios
Multimedia Diari