Renovar-se o desaparèixer. El sector de l'automòbil ha de fer un cop de volant per sobreviure

Canvi radical dels fabricants. Cal una transformació dràstica de
la indústria europea de l’automòbil. El vehicle elèctric i la mobilitat compartida l’obliguen a canviar per no quedar-se enrere

30 marzo 2020 07:20 | Actualizado a 30 marzo 2020 11:31
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El sector de l’automòbil viu un procés de transformació contínua des de fa uns anys. Les lleis per reduir les emissions contaminants ens empenyen cap a l’ús del vehicle elèctric i un canvi de mentalitat en la societat està impulsant l’ús del cotxe compartit. L’evolució tecnològica està liderada per les empreses asiàtiques del sector mentre que les europees perden pistonada. El fet és que el component estratègic del vehicle elèctric són les bateries i actualment qui té la tecnologia i la capacitat industrial per produir-les són les empreses xineses, japoneses i coreanes. Europa també va uns passos enrere pel que fa a l’electrònica d’intel·ligència artificial que va associada al vehicle autoconduït. Tot això fa que la nostra indústria de l’automoció perdi valor respecte als constructors asiàtics.

Segons un informe sobre l’automoció elaborat pel sindicat Comissions Obreres, la cadena de valor en el vehicle elèctric es distribueix de la següent manera: un 40% correspon a les bateries, un altre 40% a la connectivitat i l’electrònica i el 20% restant a la fabricació i la resta de components.

Per tant, cal apostar fort per la fabricació de bateries, ja que aporten un alt valor afegit al producte. Una solució per aconseguir-ho podria ser la creació d’aliances entre els fabricants i les empreses tecnològiques per produir-les.

La indústria europea de l’automoció perd posicions respecte als fabricants asiàtics

Un altre aspecte que per a mi és essencial és que la inversió en el sector dels components d’automòbils contribuirà al manteniment de les plantilles. D’aquesta manera, els llocs de feina que es perdrien per haver quedat obsolets es podrien reconvertir i adaptar al canvi radical del sector cap a l’electrònica, la intel·ligència artificial i la digitalització. Aquest és un element clau per al futur d’algunes de les empreses automobilístiques de casa nostra que acumulen uns anys complicats i que ara s’han vist greument afectades per la crisi del coronavirus.

Totes elles s’han vist obligades a aturar les produccions per la seguretat dels treballadors i per la falta de subministrament de peces, i moltes han optat per presentar expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO). Ja veurem com entre tots plegats ens en sortim, d’aquest fort sotrac a l’economia.

A més a més, un altre problema que tenim aquí és que les vendes de vehicles híbrids i elèctrics creixen a un ritme molt lent. Des d’Anfac, l’Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions, avisen de la lenta introducció de la mobilitat elèctrica a l’Estat. Segons el baròmetre que fa sobre el vehicle elèctric, al quart trimestre del 2019 Espanya estava a la cua d’Europa pel que fa a la penetració dels vehicles híbrids i elèctrics al parc automobilístic. Ocupa l’última posició de la Unió Europea quant a la compra d’aquests vehicles, però també pel que fa al desenvolupament de la xarxa de punts de recàrrega.

Cal apostar fort per la producció de bateries per assegurar el futur del sector 

Sembla, doncs, que el pla Moves d’incentius a la mobilitat eficient i sostenible no és tan eficaç com es preveia i no ha servit per impulsar la compra d’aquests vehicles.

Les xifres ho deixen ben clar: el 2019 el pla estava dotat amb 45 milions d’euros i al tancar l’any en van sobrar 7 milions.

Cars però per pocs anys

És veritat que avui en dia els vehicles elèctrics són cars, però en uns anys el cost de les bateries s’abaratirà i al mateix temps s’aniran ampliant pel territori les infraestructures de recàrrega.

Aquesta combinació farà que el vehicle elèctric sigui competitiu enfront del convencional i fonts del sector de l’automoció pronostiquen que l’any 2025 ja competiran en cost i el 2030 el vehicle elèctric serà el dominant.

Per tant, per superar els entrebancs i salvar el sector cal un canvi radical dels fabricants d’automòbils, ja que continuar centrant-se en la producció de vehicles amb motor de combustió no té futur.

Si volem mantenir l’activitat productiva del sector de l’automoció instal·lada a casa nostra, ho hem de fer transformant la realitat de les fàbriques perquè, si no, es veuran condemnades a tancar.

* Periodista. Llicenciada en Periodisme i Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Maite Curto treballa a Catalunya Ràdio des del 1994.

Comentarios
Multimedia Diari