Transversal. Festival de poesia

Ha de donar a conèixer el patrimoni poètic català i, en especial, el tarragoní i ha de portar la poesia contemporània, tant la catalana com la d’arreu, a la nostra ciutat

30 mayo 2022 06:54 | Actualizado a 30 mayo 2022 06:57
Comparte en:

Tarragona ha estat, és i serà terra de poetes. Ciutat de lletres, patrimoni literari. Nadius, afillats, adoptius, molts són els qui n’han cantat la llum, els racons de la ciutat i ens han fet emocionar amb els versos, el ritme i la musicalitat, fets empremta. Grecs i llatins, viatgers reals i ficticis, arqueòlegs del paisatge, glosen cada pedra reflectida per la claror del mar.

Em fremeix l’ànim —diu Montserrat Abelló: «Em fremeix l’ànim/l’esperança de dies/esplèndids que/m’esperen; // ara que sento/el batec del temps entre/els dits i dins les mans.// I veig com creix el poema/des del fons/de la paraula viva.» (Més enllà del parlar concís)

Per posar en valor aquest patrimoni poètic, des de l’APELLC i l’Escola de Lletres hem pensat en la celebració d’un festival de poesia que hem titulat Transversal i que se celebrarà a Tarragona el 2, 3 i 4 de juny. Algú que ens llegeixi es podria preguntar si cal un festival poètic a Tarragona.

Detinguem-nos a veure, a grans trets, quina és l’oferta que es fa de poesia a la nostra ciutat. Una mirada ràpida ens fa adonar que hi ha activitat poètica: l’Escola de Lletres ofereix cursos de poesia tant per a gent jove com per a adults; la Casa de les Lletres organitza el cicle ‘Veus de poeta’; es fan presentacions de llibres; també es fan recitals i rutes literàries, tot i que de manera esporàdica. En el seu moment, es va fer el recital ‘Veus paral·leles’, però ara ha desaparegut, si més no en el format en què el coneixíem. Hi va haver un intent de fer un festival amb el grup ‘Poetitza’t’, però sembla que no ha tingut continuïtat. De tant en tant, els Escriptors del Camp organitzaven el que havien anomenat ‘Lletres de Batalla’.

Aquests actes dispersos que es van fent al llarg de l’any, i la coincidència de la commemoració dels 20 anys d’existència de les dues entitats (APELLC i Escola de Lletres), ens han portat a un punt en què, segons el nostre parer, cal fer un pas més. I aquest pas és un Festival de poesia.

Un festival que ha de donar a conèixer el patrimoni poètic català i, en especial, el tarragoní. Que ha de portar la poesia contemporània, tant la catalana com la d’arreu, a la nostra ciutat. Que, donades les característiques de Tarragona, ha de saber combinar poesia i patrimoni i poesia i paisatge.

Una altra de les tasques del festival ha de ser acostar la poesia als infants i als joves i ampliar el públic adult amant de la poesia, per tal d’arribar a totes les sensibilitats i amb la voluntat de fer una poesia inclusiva.

Per aquesta primera edició comptem amb la veu de Mireia Calafell, que inaugurarà el festival; també tindrem la veu de Teresa Pascual, poeta valenciana que dialogarà amb la tarragonina Isabel Ortega, fet que s’esdevindrà com a clausura del festival.

Dos grans poetes de les nostres terres hi seran presents: Xavier Amorós, en un acte organitzat per la Casa de les Lletres, i Olga Xirinacs; a través de les veus de diferents generacions.

Aquest 2022, encetem el tema poesia i paisatge amb un passeig literari en barca, que ens portarà per la costa mentre escoltem poemes que tenen a veure amb la mar i amb Tarragona.

Un espectacle familiar al Teatret del Serrallo i de la mà de Joan Rioné acosta, aquesta vegada, la poesia als infants. En un àmbit més educatiu, els alumnes del taller de poesia d’adults de l’Escola de Lletres ens recitaran els seus poemes.

I, per últim, dir-vos que fins i tot tenim un espectacle organitzat pels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat que s’estrena al nostre festival i que va a càrrec del tarragoní Marc Chornet. Serà a l’escenari del Teatre Tarragona i no dubteu que valdrà la pena de veure’l.

A més, en alguns espectacles podrem veure un breu vídeo del taller de poesia de l’escola La Muntanyeta (APPC Tarragona).

Un detall: el cartell i els programes de mà han estat dissenyats a partir del taller de creació de la Fundació Topromi, acomboiats per les treballadores del Far Cooperatiu.

Hem preparat amb il·lusió aquest festival que hem titulat TransVERSal perquè volem que travessi el món poètic tarragoní, que travessi la ciutat i els seus habitants, que any rere any ompli Tarragona de poesia i que, fins i tot, vagi més enllà dels nostres murs.

Volem reviure els mots dedicats per l’Olga Xirinacs a la ciutat: «Obro els ulls sobre el mar i et veig tan clara/que et floreixen onades a la pell./[...] Qui ha nascut als teus braços no t’oblida:/del teu camí de pedra en treu la vida/i cull, en el silenci, el temps més bell.»

Comptem amb vosaltres perquè ens ajudeu a fer de tots aquests desitjos una realitat. Trieu i remeneu, us esperem a algun dels actes i, si us és possible, a tots. Gràcies!

Comentarios
Multimedia Diari