La nevera més antiga

13 agosto 2024 19:21 | Actualizado a 14 agosto 2024 07:00
Josep Ramon Correal
Comparte en:

El glaç era imprescindible per refrescar les begudes i també per combatre les malures i les febres. Les refrigeradores eren els pous de gel. Durant l’hivern es transportava el glaç de les zones fredes fins a les poblacions de la plana i s’emmagatzemaven els blocs gèlids entre palla i branques que ajudaven a conservar la temperatura.

La lluita contra la calor és un neguit constant des de fa segles. A l’edat mitjana també podien beure un vi ben fresquet

Hem visitat un dels pous de glaç més ben restaurat i conservat de Catalunya. Està al castell del Catllar. Data de 1687. Quan es va fer l’inventari de pous de gel de Catalunya no se’l va considerar perquè no es comptava que en l’alçada que té el Catllar sobre el nivell del mar s’hi pogués conservar gel. Abans sí que s’hi podia.

Els negacionistes de l’escalfament global s’ho haurien de fer mirar. Al castell del Catllar no només ens encantem amb la nevera antiga. En aquest Centre d’interpretació dels castells del Baix Gaià, de la mà de la cicerone Yolanda Tarrés, descobrim, entre altres eines una «escalfeta», una copa de foc del segle XVI que servia per mantenir calent el menjar a taula. Foc i fred, els fonaments de la civilització.

Comentarios
Multimedia Diari