El retorn de Puigdemont

06 agosto 2024 20:41 | Actualizado a 07 agosto 2024 07:00
Josep Ramon Correal
Comparte en:

Francesc Macià va tornar a casa després de la dictadura de Primo de Rivera. Va rebre una gran acollida que va derivar en diversos èxits electorals. Lluís Companys també va tenir una rebuda multitudinària a Barcelona després de ser empresonat pels fets d’octubre de 1934.

En el seu discurs des del balcó del Palau de la Generalitat pronuncià la famosa frase: «Tornarem a lluitar, tornarem a sofrir, tornarem a vèncer». El darrer retorn d’un president exiliat va ser el de Josep Tarradellas després de la dictadura de Franco. Aquesta vegada, la frase per a la història va ser el famós «ciutadans de Catalunya, ja soc aquí!».

El retorn a Catalunya de presidents de la Generalitat exiliats o empresonats és una constant de la nostra història

Sembla que ara, la nostra atzarosa història està a punt de fornir un nou episodi de retornament. Però, en aquest cas, a diferència de Macià, Companys i Tarradellas, el regrés de Puigdemont no congrega una alegria unànime ni entre els mateixos independentistes.

Aquesta diferència hauria de ser sospesada per Puigdemont. En les circumstàncies actuals, quina frase per a la història dirà?: «Que us bombin a tots?». Li ha xafat Xavier Trias.

Comentarios
Multimedia Diari