El miracle de sant Raimon

18 octubre 2024 18:54 | Actualizado a 19 octubre 2024 07:00
Josep Ramon Correal
Comparte en:

La importància històrica d’aquest conjunt monumental de Penyafort mereix que hi dediquem dos capítols. En el primer ressenyarem que en aquest indret va néixer l’any 1175 o 1185 (no hi ha precisió), Raimon de Penyafort, teòleg, mestre de l’orde de predicadors i autor d’una Summa iuris canonici, que l’any 1601 seria elevat als altars pel papa Climent VIII. Anteriorment, el Concili de Tarragona de 1279 havia demanat la seva canonització, però no fou conferida fins segles després. I no seria pas per manca de miracles.

A sant Raimon de Penyafort se li atribueix una de les gestes més sobrenaturals de les descrites en totes les llegendes àuries

A sant Raimon de Penyafort se li atribueix una de les gestes més sobrenaturals de les descrites en totes les llegendes àuries. Segons el relat hagiogràfic, sant Raimon de Penyafort va creuar la Mediterrània des de l’illa de Mallorca fins a Barcelona agenollat damunt de la seva capa. D’aquest fenomen se’n diu transfretació. El diccionari Alcover-Moll el descriu com «passar a l’altra vorera de la mar». Per a aquesta virtut, alguns graciosos han atribuït a sant Raimon de Penyafort el patronatge del windsurf.

El que no és cap broma és que sant Raimon de Penyafort és el patró dels juristes i advocats, els quals celebren solemnement la seva festivitat cada dia 7 de gener. Ara que la Generalitat diu que licitarà finalment la Ciutat de la Justícia de Tarragona el març del 2025 podem pregar a sant Raimon de Penyafort que es faci realitat d’una vegada. O potser el fet que Tarragona tingui Ciutat de la Justícia, com tenen totes les capitals catalanes, és més miraculós que travessar la mar damunt d’una capa?

Comentarios
Multimedia Diari