Casafort enamora

18 agosto 2024 20:42 | Actualizado a 19 agosto 2024 07:00
Josep Ramon Correal
Comparte en:

En una de les darreres caminades he descobert Casafort, un nucli pedani de Nulles (Alt Camp) que actualment només té tres habitants estables. A l’estiu, però, agafa vida i sembla retornar a les èpoques d’esplendor de 1787 quan va arribar a tenir 73 veïns, rècord històric d’habitants. Casafort i la seva petitesa presumeixen de diversos fets singulars.

El nostre país és petit, però a més de pobles i paratges majestuosos, també té racons enamoradors. Per exemple, Casafort

Ca l’Hereu, també conegut com cal Lluc, al número 1 de l’únic carrer del poble, podem veure a la pedra clau de la portalada l’escut de la Inquisició amb la creu, l’espasa i la branca d’olivera i l’inscripció en llatí «Exurge Domine et judica causam tuam» (Alça’t Senyor a defensar la teva causa)». És un dels escassos símbols del Sant Ofici que es conserven a Catalunya. Una altra singularitat de Casafort és que va tenir un dels primers observatoris meteorològics de la Península, creat el 1914. Les dades de pluviometria, temperatura, vent i altres indicadors es transmetien per telègraf al Ministeri de l’Aire. Va funcionar a càrrec de Joan Figuerola i Ballester fins a l’any 1965. Un país petit, però de grans homes.

Comentarios
Multimedia Diari