Jordi Alomà: «Si ens ho creiem, som la millor festa major del tot el país»

Ell és el cap de colla de la Colla Jove Xiquets de Tarragona des del 2021, i l’eix central de la seva Santa Tecla són els castells

16 septiembre 2022 14:15 | Actualizado a 18 septiembre 2022 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tarragoní i cap de colla de la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Els castells representen una part fonamental de la seva vida. Ara, des que és pare, viu la Santa Tecla des d’una perspectiva diferent. No obstant això, per ell l’eix central de les festes continuen sent els castells.

En una edició com aquesta, que se celebren els 700 anys de l’arribada del Braç de Santa Tecla, els castells tornen a les places després de dos anys marcats per la pandèmia. Les colles castelleres es preparen des de fa mesos per demostrar a la població que, malgrat les afectacions que han patit per culpa de la Covid-19, estan preparats per tornar al nivell pre-pandèmic. Com si res hagués passat.

«Les tres diades castelleres són el punt culminant de Santa Tecla». Aquest és el resum de la visió de Jordi Alomà sobre la festa major de Tarragona. El fet de pertànyer a la Colla Jove, el fa particip de la Diada del Primer Diumenge de Festes, la Diada de Santa Tecla i la tradicional Diada de la Mercè i els pilars caminant. «Per mi la FM són 10 dies de Tarragona en la seva màxima expressió. És gaudir, cultura i tradició. És veure com la gent de la ciutat està a ple rendiment. Són uns dies en els quals estem tots implicats», explica Alomà.

Els castells com a eix

Naturalment, els castells són una de les prioritats. I, com a cap de colla de la CJXT, la responsabilitat és gegant. «Són dies de nervis també. De tensió, i en funció d’això vas gestionant les altres activitats».

Alomà compta amb un gran recorregut dins del món casteller. Va començar fent castells a la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau. L’any 1994 va fer el seu primer castell per Santa Tecla a la plaça de les Cols. I, per ell, la plaça de la Font guarda un protagonisme especial pel que fa al món casteller i com una ubicació imprescindible per a Tarragona. Alomà guarda records molt més recents en aquest lloc: «La Colla Jove hem fet gran aquesta plaça. A més, m’he fixat en com les colles convidades i les de les ciutat han crescut exponencialment, i això com a tarragoní i casteller t’omple de molta alegria. La veritat és que continuem al capdavant del món casteller. Tarragona és referència al país».

Tanmateix, des de fa un temps Alomà viu la Santa Tecla des d’una altra vessant també. Santa Tecla compta amb una gran varietat d’actes, en els quals els petits també hi tenen cabuda. «Ara que sóc pare, ho visc de forma diferent. Actes com el Seguici Popular o la Santa Tecla Petita, que potser passava una mica més per alt, ara han pres un caire molt més important en la meva vida. Veure i viure la Santa Tecla amb els ulls del meu fill petit és molt bonic i emocionant», sosté el tarragoní.

Segons la visió d’Alomà, hi ha actes de la programació que sempre tindran un protagonisme especial per la ciutat de Tarragona. «La Baixada de l’Àliga és un dels moments més xulos. La recordo des de més petit, sense tanta aglomeració com hi ha ara i en les edicions anteriors. La Baixada ha anat creixent moltíssim amb el pas dels anys. La veritat és que l’eufòria que es desferma amb aquest acte és molt forta». De fet, aquest any s’espera que l’afluència sigui màxima. Dos anys sense Baixada es notaran.

El progrés

En general, Jordi Alomà considera que l’evolució de Santa Tecla està sent bona i està creixent amb el pas del temps. «S’han anat afegint nous elements al Seguici i s’han recuperat elements històrics que juguen un paper molt important per la ciutat». Tanmateix, considera que «les entitats han sigut un element clau per poder mantenir aquestes festes tan vives».

Com en tot, sempre hi ha marge de millora. I tot i que la societat tarragonina respongui de forma molt activa, encara hi ha algun detall que s’hauria de cuidar més. «Si no fos pel paper de les entitats, alguns dies de la festa major quedarien una mica coixos».

En tot cas, Alomà té molt clar la importància de Santa Tecla per la gent de Tarragona i, en general, per Catalunya. «Si ens ho creiem, som la millor festa major del país. Tenim un potencial que poques ciutats catalanes tenen, i per aquest motiu l’hem d’explotar al màxim i continuar millorant per fer-la més grossa», sosté Alomà.

Els 700 anys de Santa Tecla prometen molt. I, com no podia ser d’una altra manera, els castells continuaran sent un element imprescindible a la festa major.

Comentarios
Multimedia Diari