Obsessionats en un sector agrari fort i dinàmic al Camp de Tarragona i l’Ebre

31 octubre 2019 12:20 | Actualizado a 14 diciembre 2020 19:53
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un país com Catalunya, on les explotacions agràries, ramaderes, forestals i pesqueres són els nostres principals subministradors d’aliments, l’eix vertebrador del nostre territori i el motor de la riquesa econòmica, social i ambiental del nostre medi rural, requereix unes polítiques públiques clares, decidides, rigoroses i, sobretot, responsables. Unes polítiques, que s’han de traduir en accions concretes, favorables per al sector, per al territori i per al conjunt de la ciutadania, que ha d’entendre que els recursos públics destinats al sector agroalimentari beneficien a tota la societat.

L’objectiu final no és altre que garantir la viabilitat present i futura del sector primari i assegurar-nos un món rural viu en un país equilibrat i sostenible.

Des del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, entomem reptes conjunturals i també estructurals. I ho fem en permanent diàleg amb el sector, des del primer dia.

Actuem amb diligència davant desastres com l’incendi de la Ribera d’Ebre, amb més d’11 milions d’euros anunciats per recuperar la capacitat productiva de les explotacions agrícoles, ramaderes i forestals i a les comunitats de regants afectades. O davant els efectes de les pluges torrencials de la setmana passada: aquest dimarts mateix el Govern ha anunciat una nova línia d’ajuts a les explotacions afectades pel temporal.

I actuem amb diligència davant els reptes de fons. Des del primer moment hem treballat per a millorar la renda agrària i per fer les explotacions i empreses més fortes davant els mercats i les crisis de preus. Hem de crear entre tots unes millors condicions per enfortir el sector productiu en la cadena agroalimentària, millorar la relació entre tots els actors d’aquesta cadena i afavorir una major transparència dels mercats.

Hem impulsat i donarem tot el suport a la creació de la circumscripció econòmica de l’avellana i esperem pròximament tenir en funcionament l’Oficina Tècnica de l’Avellana. Els últims tres anys, el Departament d’Agricultura ha posat en marxa el Grup de Treball de l’Avellana, que ha dut a terme diferents accions per millorar el sector, com ara estudis de qualitat de l’avellana, l’elaboració del Pla estratègic de la valorització de l’avellana o la coordinació de les accions de promoció, com ara el Temps d’Avellana amb una sola marca per a tot el país.

De la concertació amb els diferents sectors i agents ja s’han concretat tot un seguit d’actuacions que valorem molt positives. La creació del Comitè de Cogestió del cranc blau a les Terres de l’Ebre el 2018, a fi de generar el màxim benefici en l’aprofitament d’aquesta espècie i alhora tractar de contenir-ne l’expansió. La constitució de grups de treball per fer front a la crisi del sector dels cítrics, que han de permetre consensuar amb el sector les accions a emprendre per millorar la comercialització de les taronges i mandarines ebrenques. La continuïtat del canal Xerta-Sénia, gràcies a l’aprovació de 460 milions d’euros a infraestructures de regadiu fins al 2032. De la mateixa manera, la Taula de Cogestió de l’Aqüicultura està debatent entre tots els seus membres (aqüicultors, pescadors, científics i Administració) les possibles accions que es poden dur a terme en les badies dels Alfacs i del Fangar del delta de l’Ebre per millorar les activitats aqüícoles que allà es desenvolupen. A més, també s’ha acordat amb els membres de la Taula Agrària, enfortir la tasca d’internacionalització del sector agroalimentari català i analitzar mercats alternatius en previsió a una eventual pèrdua de competitivitat davant els increments aranzelaris anunciats per l’administració Trump.

Vull destacar també la feina que es fa des del Departament amb tots els sectors implicats per valoritzar els productes que es produeixen al territori. En aquest sentit, tenim el repte de fer augmentar el consum de vins i cava amb DO produïts al Camp de Tarragona a les zones més metropolitanes del territori, Reus, Tarragona, Valls, i sobretot a les zones de costa, que reben milers de turistes i on hi ha més marge de comercialització. Dins d’aquest camp tenen un paper principal les cooperatives del territori, que cada vegada més han d’apostar per fer productes propis i comercialitzar-los.

En definitiva, molta feina feta i engegada al costat d’un sector primari que és motor i tractor del desenvolupament econòmic, social i ambiental del nostre territori. Un sector que només farem créixer si tots plegats prenem consciència que l’hem de cuidar. Si prenem consciència que darrere un enciam hi ha un pagès, que darrere un tall de carn hi ha una ramadera i darrere un bon calamar un pescador. Si prenem consciència que els aliments catalans són bons i sans, i que si els consumim, tots hi guanyem: la nostra família i el nostre sector agrari, la nostra economia.

* Teresa Jordà. Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Comentarios
Multimedia Diari